Začíná Letní filmová škola. Do Uherského Hradiště přijede režisérka Julia Taymorová

Uherské Hradiště zaplní až do 30. července filmoví fanoušci. Začíná 42. Letní filmová škola. Letos představí filipínskou kinematografii a také americký nezávislý film. Na slovácký nesoutěžní festival přijedou významní hosté, například americká režisérka Julia Taymorová, Polák Janusz Majewski nebo český režisér Ivan Passer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní filmová škola Uherské hradiště

Letní filmová škola Uherské hradiště | Foto: oficiální Facebook Letní filmové školy Uherské hradiště

Znělce letošní filmové školy bude v uherskohradišťských kinech pokaždé předcházet hlas herce Jiřího Lábuse.

Nejzářivější zahraniční hvězdou letošního ročníku je zřejmě americká režisérka Julia Taymorová. Oslnila například filmem Frida se Salmou Hayek v titulní roli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na 42. Letní filmovou školu v Uherském Hradišti přijedou hosté z celého světa

„Je to žena, která jako první žena v historii dostala cenu Tony, což je cena divadelní, za muzikál Lví král,“ popisuje Iva Hejlíčková, programová ředitelka Letní filmové školy.

Sama se těší i na Ivana Passera, který se kdysi podílel na několika Formanových filmech, jako Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří má panenko.

„Už několikátým rokem děláme sekci, která se jmenuje ‚Češi v zahraničí‘, a mapujeme v ní tvorbu lidí, kteří u nás nějakým způsobem začali tvořit, a pak se přesunuli do zahraničí, kde nezapadli, ale taky tam vytvořili něco zajímavého,“ říká Hejlíčková a doplňuje:

„Právě Ivan Passer v zahraničí natočil několik filmů, některé velmi dobré, uznávané a slavné, a myslím, že kromě jednoho dvou filmů u nás nejsou známé.“

Organizátoři pro letošek přišli o jeden ze dvou komfortních promítacích sálů. Rekonstruované Slovácké divadlo museli nahradit netypickým promítacím sálem.

„Byla to velká komplikace, ale podařilo se nám najít prostor, který nás ani nenapadl. Je to tenisová hala u Moravy. Podařilo se nám vytvořit funkční sál,“ připomíná jednu ze zásadních změn ředitelka festivalu Radana Korená.

Pavel Sedláček, Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme