OBRAZEM: Praha má první poeziomat, kolemjdoucím pouští Seiferta či Topola

Pražské náměstí Míru má ode dneška zřejmě světovou raritu. Kavárník Ondřej Kobza, který už na ulicích několika českých měst rozmístil piana a šachové stolky, tam instaloval takzvaný poeziomat. Díky němu si teď kolemjdoucí mohou poslechnout autorsky načtené básně. Nahrávky poskytl Český rozhlas Vltava.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poeziomat na pražském náměstí Míru

Poeziomat na pražském náměstí Míru | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

Poeziomat je vlastně kovová roura, která tak trochu připomíná periskop ponorky. Vynořuje se z jednoho záhonu na náměstí Míru a po stisknutí tlačítka se z konce roury ozývají hlasy nejrůznějších básníků.

Autoři projektu se zaměřili hlavně na undergroundové tvůrce. Cestou do práce nebo při odpolední procházce si tak lidé budou moct poslechnout třeba Vladimíra Holana, Ivana Martina Jirouse, Egona Bondyho, Jáchyma Topola, Zbyňka Hejdu či Jaroslava Seiferta.

Výroba poeziomatu stála přes 200 tisíc korun, peníze na něj se podařilo sehnat díky crowdfundingu. Autory objektu jsou Jitka Tomsová a Vít Ježek, technické provedení vymyslel Václav Černý.

Ondřej Kobza by přístroj rád umístil i v jiných českých městech a dokonce míří i do zahraničí. Ve spolupráci s Českým centrem v Kyjevě je na duben naplánovaná instalace poeziomatu v Kyjevě a organizátoři oslovili třeba i newyorkské instituce.

Poeziomat připomíná periskop ponorky | Foto: Miloslav Hamřík

Autoři poeziomatu se zaměřili hlavně na undergroundové tvůrce | Foto: Miloslav Hamřík

Poeziomat slavnostně uvedli do provozu spolu s autorem ministr kultury Daniel Herman a náměstek primátorky Matěj Stropnický | Foto: Miloslav Hamřík

Odhalení poeziomatu provázel velký zájem novinářů | Foto: Miloslav Hamřík

Ministr kultury Daniel Herman si prohlíží poeziomat s jeho autorem Ondřejem Kobzou | Foto: Miloslav Hamřík

Martin Hromádka, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme