Spisovatel Lagercrantz oživí Larssonovu trilogii Milénum. Kniha by měla vyjít v srpnu

Na knižní pulty se chystá pokračování severské trilogie Milénium. Původní švédský autor Stieg Larsson v roce 2004 zemřel na infarkt. Jeho postavy tak oživí spisovatel David Lagercrantz. Pokračování vydává stejné vydavatelství, které stálo za trilogií Milénium.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stieg Larsson

Stieg Larsson | Foto: Facebook Stieg Larsson

Zápletka knihy se má točit kolem americké Národní agentury pro bezpečnost a umělé inteligence.

Hlavními hrdiny románu zůstanou investigativní novinář Mikael Blomkvist a hackerka Lisbeth Salanderová. Navazující díl by měl vyjít koncem srpna nejméně ve 35 zemích světa.

Dlouholetá partnerka původního autora Eva Gabrielssonová už řekla, že nakladatelství těží z odkazu Stiega Larssona a chce na něm vydělat peníze. V rozhovoru pro agenturu AFP se opřela i do švédského spisovatele Davida Lagercrantze, který se proslavil především životopisem fotbalisty Zlatana Ibrahimoviće.

Jako autor prý nemá, co by psal, a tak jednoduše kopíruje nápady někoho jiného. Vybrat právě jeho byl podle ní „pitomý nápad“. Gabrielssonová si myslí, že by Larsson s takovým pokračováním své série rozhodně nesouhlasil.

Oproti tomu Larssonova rodina, která zdědila jeho majetek včetně autorských práv, věří, že pokračování Milénia oživí pro publikum postavy a svět, který Larsson vytvořil.

Ve světě se prodalo přes 75 milionů výtisků série Milénium. První díl se jmenuje Muži, kteří nenávidí ženy. Druhý nese název Dívka, která si hrála s ohněm a třetí Dívka, která kopla do vosího hnízda.

Všechny tři části se dočkaly také filmového zpracování. Ve filmu Muži, kteří nenávidí ženy z roku 2011 ztvárnil hlavní roli Daniel Craig. Režie se tehdy chopil David Fincher, který stojí za snímky jako Klub rváčů, Sedm nebo Zmizelá.

Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme