Šestnáct knižních novinek, autorská čtení i autogramiády. Začal Velký knižní čtvrtek

Na pultech knihkupectví dnes přibude 16 nových knih. Tradiční Velký knižní čtvrtek nabídne šest tuzemských a deset zahraničních titulů, od detektivky přes literaturu faktu až po dětské knihy. Součástí akce budou i autorská čtení či autogramiády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha ve studovně liberecké knihovny

Kniha ve studovně liberecké knihovny | Foto: Jaroslava Mannová

Šestnáct titulů, které dnes představí osmý ročník Velkého knižního čtvrtku, jsou podle Ctirada Fuchse, obchodního ředitele knižního velkoobchodu Kosmas, který je jedním z pořadatelů akce, výběr z toho nejlepšího čtení pro letošní podzim.

„Z toho, co se nám nabízelo, jsme napříč žánry vybrali opravdu to, o čem jsme přesvědčeni, že je to to nejlepší, co můžeme v tuto chvíli čtenářům nabídnout,“ říká Fuchs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Knižní čtvrtek nabídne 16 nových titulů, Podle knihkupců výběr z toho nejlepšího čtení pro letošní podzim. Hostem ČRo byl Ctirad Fuchs z velkoobchodu Kosmas

Velký knižní čtvrtek přináší třeba román norského spisovatele Jo Nesbeho nazvaný Syn nebo knihu lékaře bez hranic Tomáše Šebka Mise Afghánistán. Mezi českými novinkami je i dlouho očekávaný text Miloše Urbana Urbo Kune.

Kniha vychází z projektu architekta Petra Hájka, který se studenty architektury vytvořil podrobné plány fiktivního města. Původně šlo tedy spíš o školní cvičení, myšlenka na spojení s literaturou přišla až později. Jméno Miloše Urbana bylo ale podle Hájka jasná volba.

„Protože známe jeho knížky a přišlo nám, že by byl nejlepší, kdo by tomu městu vdechnul život. Protože architekti dělají plány a řezy, ale už neumí tu věc obydlet,“ vysvětluje.

Když Miloš Urban dostal nabídku zalidnit fiktivní město, neváhal ani chvíli. Kvůli projektu Urbo Kune dokonce odložil rozepsané texty.

„Chtěl jsem se napojit na architekturu fiktivním příběhem, protože jsem fanda architektury. Fiktivní architekturu - dům neexistuje a přesto má spoustu funkcí - považuju za architekturu špičkovou a jsem rád, že jsem k ní mohl přispět příběhem,“ přiznává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradiční Velký knižní čtvrtek nabídne 16 nových titulů, mezi českými novinkami je i dílo Miloše Urbana Urbo kune

Mezi dalšími autory jsou také například Jeremy Clarkson, Martin Sodomka, Chris Priestley, Mons Kallentoft, Donna Tarttová, J. D. Rinehart a další. Mezi šestnáctkou vybraných knih není ani jediná sbírka poezie.

„V dané chvíli se nám nenabídla žádná, která by nás přesvědčila, že bychom ji měli zařadit. Poezie vychází během celého roku a není to vyloženě žánr, který by si nakladatelé nechávali na předvánoční období,“ vysvětluje Fuchs.

Setkání s autory

S českými autory se budou moci čtenáři i setkat. V pražské Městské knihovně proběhne autorské čtení spojené s autogramiádou. Čtenáři se tak mohou těšit na Miloše Urbana, Miroslava Bártu, Markétu Šichtařovou, Vladimíra Pikoru, Tomáše Šebka, Martina Sodomku či Vladimíra Ševelu.

Poprvé se v knihovně představí i zahraniční host, autor oblíbených knížek pro mládež, britský spisovatel Chris Priestley, kterému v rámci Velkého knižního čtvrtku vychází kniha Příšerné příběhy vánoční.

Příští týden, 22. října, bude autorské čtení spojené s autogramiádou v Knihovně Jiřího Mahena v Brně.

Letošní novinkou Velkého knižního čtvrtku je, že patnáct knih z nabídky vychází zároveň i jako e-kniha.

Velký knižní čtvrtek | Foto: Český rozhlas

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme