V Londýně vystavují unikátní písemnosti týkající se Williama Shakespeara

V londýnském Somerset House dnes začíná výstava písemností, které se týkají života a doby Williama Shakespeara. Šest vzácných dokumentů, včetně závěti světoznámého dramatika, uvidí veřejnost pohromadě vůbec poprvé. Expozice nabízející netradiční pohled na méně známé stránky Shakespearovy osobnosti potrvá do 29. května.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

William Shakespeare na portrétu neznámého autora z r. 1815

William Shakespeare na portrétu neznámého autora z r. 1815 | Foto: Wikimedia, public domain

„Pro mě je nejkrásnějším textem asi seznam Shakespearových her, které se tehdy uváděly u královského dvora. Listina obsahuje první zmínku o hře Bouře. Je v ní několik příkladů opravdu zvláštního hláskování a pravopisu. Ostatně nezapomínejme, že i sám Shakespeare psal svoje jméno čtyřmi různými způsoby,“ popisuje jednu z kuriozit spoluautorka expozice Katy Mairová z Národního archivu.

Výstava, jaká je podle autorů k vidění zhruba jednou za 25 let, se točí kolem šesti unikátních dobových dokumentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Londýně vystavují unikátní písemnosti týkající se Williama Shakespeara

Ty ukazují Shakespeara coby Londýňana, možného zloděje a spiklence proti královně i coby bohatého obchodníka.

Svědecká výpověď od soudu například ukazuje, jak se slavný bard nepřímo zapletl do Essexova spiknutí, a zřejmě jen královnina přízeň ho uchránila od zatčení. Jiný vzácný dokument dokládá stěhování divadla Globe.

Leccos zajímavého se dá vyčíst i z dramatikovy poslední vůle, kterou analyzovala další odbornice Národního archivu Hannah Crummé.

„Závěť sepsal jeho právník nebo někdo z advokátní kanceláře a Shakespeare se jen podepsal. Zvlášť zajímavé jsou dodatečné vpisky do textu, které jsou jasně patrné. Je tu dojemný osobní dar v podobě stříbrné misky pro jednu z dcer. Zbytek stříbra připadl Shakespearově vnučce. Text poslední vůle nám nabízí jasný pohled na básníkův vztah k rodině a přátelům na konci jeho života,“ přibližuje.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme