Vyrazilo mi to dech, řekl Bob Dylan k Nobelově ceně za literaturu. Mlčel dva týdny

Americký písničkář Bob Dylan se po více než dvou týdnech mlčení ozval Švédské akademii. Ta mu 13. října udělila Nobelovu cenu za literaturu za vytvoření zcela nové formy básnického vyjádření prostřednictvím americké písničkářské tradice. Podle Akademie zatím není jasné, zda se Dylan zúčastní některé z událostí Nobelova týdne v prosinci ve Stockholmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan (Barcelona 1984, fot.: F. Antolín Hernandez)

Bob Dylan (Barcelona 1984, fot.: F. Antolín Hernandez) | Foto: Stoned59, CC-BY-2.0

„Zpráva o Nobelově ceně mi vyrazila dech,“ řekl podle prohlášení akademie Dylan v telefonátu se stálou tajemnicí Sarou Daniusovou. „Velmi si té pocty cením.“

Jeden z členů Akademie minulý týden zkritizoval Dylana za mlčení, které označil za nezdvořilé a arogantní. I teď zpěvák trošku mlží, jestli na předávání ceny do Stockholmu přijede. Britskému Telegraphu sice řekl, že tam určitě dorazí, ale hned dodal, že jen jestli to bude možné. Žádné vysvětlení, proč tak dlouho nezvedal telefony, nepřinesl. O ceně se mu ale prý ani nesnilo.

Za titulní píseň k filmu Skvělí chlapi z roku 2000 získal Dylan Oscara a Zlatý glóbus. Už v 60. letech se ale hity jako Blowin' in the Wind nebo The Times They are a-Changin staly hymnami protiválečných aktivistů a bojovníků za lidská práva, jak připomíná britský Telegraph.

Dylan jako první rockový zpěvák v historii dostal Pulitzerovu cenu, získal třeba taky americkou prezidentskou medaili svobody nebo jedenáct cen Grammy.

Kdo odmítl Nobelovu cenu

Nobelovu cenu za literaturu zatím odmítli jen dva laureáti: v roce 1958 Boris Pasternak, který ji nejprve telefonicky přijal, ale později se jí na nátlak tehdejších sovětských úřadů zřekl, a v roce 1964 Jean-Paul Sartre, jenž ignoroval všechny oficiální pocty. Ze zdravotních důvodů se na předání ceny za literaturu nedostavil například Jaroslav Seifert v roce 1984. Za českého básníka ocenění převzala jeho dcera.

Nobelova cena za literaturu je spolu s cenami za lékařství, fyziku, chemii a ekonomii předávána ve Stockholmu, zatímco ocenění za mír v Oslu. V obou případech se ceremoniály konají ve výroční den úmrtí Alfreda Nobela, a to 10. prosince.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme