Bestseller Otčina o nacistické nadvládě se stal předlohou k rozhlasovému seriálu

Jak by to v roce 1964 vypadalo, kdyby 2. světovou válku vyhrálo nacistické Německo? S tímhle námětem takzvané alternativní historie přišel novinář a spisovatel Robert Harris v románu Otčina. V detektivním příběhu podezřelým způsobem padají hlavy bývalých vysoce postavených nacistů. Otčina vyšla ve Velké Británii v roce 1992 a od té doby se jí po celém světě prodalo víc než 6 milionů výtisků. Teď postavy Otčiny ožívají v pětidílném rozhlasovém seriálu Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natáčení seriálu Otčina

Natáčení seriálu Otčina | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Hlavní roli vyšetřovatele svěřil režisér Aleš Vrzák Jiřímu Vyorálkovi, novinářku představuje Tereza Dočkalová a v seriálu si zahrál i Igor Bareš. Celkově se na projektu podílelo víc než 70 herců. Natáčení trvalo pět měsíců.

Poslouchejte nový seriál Otčina a soutěžte o ceny!

Číst článek

Podle Aleše Vrzáka je román populární mimo jiné díky tomu, že nastiňuje temnou stránku Německa a celé Evropy a neschází špetka science fiction.

„Věcí, která je pro každého realizátora fajn, je detektivní příběh, který je do tohoto prostředí protkán. Je to taková zajímavá, velmi přitažlivá výzva. Doufám, že to bude bavit i posluchače Českého rozhlasu,“ říká Vrzák.

Detektivka přestoupí do mystického pocitu

„Příběh jako takový nám ukazuje jednu zásadní stránku, a to je míra manipulace, s kterou se můžeme setkávat. A jestli je to v roce 1694, v reálném, nebo částečně fiktivním prostředí, nebo jestli je to manipulace s naším názorem a s našimi city a pocity, které žijeme v roce 2016, to je vlastně jedno,“ myslí si režisér.

Hra tak podle něj varuje, kam až se může společnost posunout, pokud občané neohlídají svobodu a demokracii.

Natáčení seriálu Otčina, Jiří Vyorálek | Foto: Tomáš Vodňanský

Příběh je podle režiséra třeba doposlouchat až do závěrečného pátého dílu. „Detektivka přestoupí do určitého mystického pocitu a do věcí, které jsou zásadní pro náš život,“ dodává režisér rozhlasového seriálu Otčina Aleš Vrzák.

Premiéru pětidílného seriálu podle britského bestselleru s Jiřím Vyorálkem v hlavní roli poslouchejte na stanici Vltava každou neděli od 10:30 hod. První díl odvysílaný 20. listopadu si poslechněte zde.

dab, Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme