Zemřela Daisy Mrázková. Autorka dětských knížek uměla zachytit ‚malé věci‘

Mnoho dětí a rodičů si pamatují její knížky Můj medvěd Flóra nebo Auto z pralesa. Ve věku 93 let zemřela spisovatelka a výtvarnice Daisy Mrázková. Informovalo o tom nakladatelství Baobab. Dětem dokázala jednoduše představit velká témata. Řada jedenácti jejích knih pro děti vycházela na konci sedmdesátých a v osmdesátých letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřela Daisy Mrázková. Autorka dětských knížek uměla zachytit ‚malé věci‘

Zemřela Daisy Mrázková. Autorka dětských knížek uměla zachytit ‚malé věci‘ | Zdroj: ČTK

„Děti její knihy milují, protože dokázala jednoduše představit velká témata: přátelství, smutek, opuštěnost, dobrotu, radost,“ uvedlo nakladatelství Baobab.

V jejích knihách se prolíná lyrika s epikou. Společným rysem je pak umění zachytit „malé věci", kterých si dospělí většinou nevšímají a považují je za samozřejmé, ukázat je skrze blízké příběhy a motivy, například nalezeného medvídka, procházky nebo rodinné historky.

Knihy vycházejí v obnovených vydáních a byly přeloženy a stále jsou překládány do mnoha světových jazyků.

Mrázková se narodila 5. května 1923 v Praze, její matka byla Angličanka. Studovala na Uměleckoprůmyslové škole u profesora Antonína Strnadela v letech 1943 až 1944. Jako výtvarnice se účastnila řady výstav - i spolu s manželem, malířem Jiřím Mrázkem. Spolu byli členy výtvarné skupiny UB 12.

Mrázková se věnovala olejomalbě, později v její tvorbě převažovala perokresba, kresba barevnými tužkami a v 90. letech malba vaječnou temperou. Od roku 1962 se naplno ponořila také do tvorby autorských dětských knih.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme