Klementinum, sídlo Národní knihovny, čeká celková obnova

Šance, že by na Letné vyrostla ,chobotnice' Jana Kaplického, je pryč. Tři miliardy, které bývalé vedení Národní knihovny chtělo investovat do nové budovy podle návrhu už zesnulého architekta půjdou na obnovu Klementina a stavbu nových depozitářů v Hostivaři. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klementinum nutně potřebuje opravu

Klementinum nutně potřebuje opravu | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Spolu se současným vedením Knihovny a Národního památkového ústavu zahájilo před pár dny jednání o budoucí podobě barokního areálu, kde má knihovna hlavní sídlo. Přitom už od devadesátých není kam nové přírůstky Národní knihovny ukládat.

Knihovníci je nemohou zpracovávat a zájemci si je nemohou půjčovat. Zatím leží v přepravkách na chodbách knihovny.

Knihám navíc škodí tamní klimatické podmínky a nevhodné osvětlení. "Je tu strašně suchý vzduch a papír podléhá destrukci. Především u novinového papíru, který je v katastrofálním stavu. Třeba u novin z první republiky," upřesnil Miroslav Horský z Národní knihovny.

Další nápor knih by Klementinum nemuselo vydržet

Odborníci zvedají varovně prst a říkají, že sklady Národní knihovny v barokním areálu Klementina jsou tak přeplněné, že mohou ohrozit statiku těchto historických budov.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Klementinu natáčela reportérka Michaela Vetešková

Nová budova pro knihovnu se ovšem stavět nebude. Nasvědčují tomu i plány ministerstva kultury a Národní knihovny na oživení Klementina.

Ministerstvo na obnovu celé Národní knihovny uvolnilo skoro tři miliardy korun. Z toho jedna miliarda půjde na budování dvou depozitářů v Hostivaři.

"Dnes se pohybujeme po dvou základních osách - dobudování depozitáře pro tisky, pro ukládání dědictví a potom pro prostředí, které čtenáři potřebují. To znamená jít za knihou do Národní knihovny do důstojného prostředí. To je Klementinum," řekl náměstek ministerstva kultury František Mikeš.

Knihy z Klementina by se do hostivařských depozitářů měly dostat nejpozději do jara roku 2011, upřesnil ředitel Národní knihovny Pavel Hazuka.

"Nejpozději v létě chceme otevřít dostavený depozitář v Hostivaři a přesunout knihy tam. Zatím budeme užívat prostory, které nám uvolnila Národní technická knihovna, kam můžeme jít, pokud bychom ještě neměli dokončený depozitář v Hostivaři," doplnil ředitel.

Marika Táborská, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme