V Českých Budějovicích se představí spisovatel Menasse

Do Českých Budějovic dnes poprvé přijede významný rakouský spisovatel Robert Menasse. Doposud veřejně vystupoval výhradně v Praze. Ve svých románech a esejích popisuje i česko rakouské vztahy a hodnotí postavení Rakouska v Evropě po pádu železné opony. Dnes bude číst z knížky Ich kann jeder sagen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politická literatura

Politická literatura | Foto: Michelle Meiklejohn

V české literatuře není v poslední době zvykem, že by spisovatelé hodnotili politiku. Německy píšící autoři si ale politiky všímají mnohem více.

„Menasse je minimálně v rámci rakouské současné literatury výjimečná osobnost, protože je velmi politický. V Německu by to až tak neobvyklé spojení nebylo - autor a politik. Pomysleme například na Güntera Grasse, který doprovázel Willyho Brandta,“ říká germanistka Dana Pfeiferová z katedry germanistiky Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Svými politickými názory Menasse dokonce řadu lidí pobouřil. Při svém prvním autorském čtení v českých Budějovicích představí Robert Menasse svou knihu Ich kann jeder sagen, doslovně přeloženo ‚Já může říct každý‘.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme