Čtyřlístek má za sebou jubilejní pětisté vydání

Soužití čtyř kamarádů - Fifinky, Pindi, Bobíka a Myšpulína znají zejména čtenáři dětského magazínu Čtyřlístek. Ten už má za sebou jubilejní pětisté vydání. První číslo vyšlo v roce 1969. Muzeum hlavního města Prahy při té příležitosti otevírá výstavu s názvem "Čtyřlístek - 500 dobrodružství."

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreslíř Jaroslav Němeček

Kreslíř Jaroslav Němeček | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Postavičkám Fifinky, Pindi, Bobíka a Myšpulína dal podobu ilustrátor Jaroslav Němeček. Ten na Rádiu Česko přiblížil, že prvotní inspiraci na ně dostal v roce 1968, když s manželkou vyjeli ven – za kamarádkou do Itálie.

„A protože už před tím jsem kreslil do Mateřídoušky, tak mě hlavně zajímalo, jak vypadají dětské časopisy a byl jsem překvapený, jak je to barevné a pěkné, technicky i výtvarně kvalitní. Byl jsem nadšen nápadem, že bychom mohli udělat něco obdobného, něco jiného – našeho,“ zavzpomínal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O historii i současnosti Čtyřlístku jsme na Rádiu Česko hovořili s kreslířem Jaroslavem Němečkem.

Většinu scénářů během prvních desetiletí psala Ljuba Štíplová, teď se na nich podílí několik autorů. A jak Němeček dodává, Čtyřlístku se stále daří držet si svoji úroveň.

„Máme po paní Štíplové nástupce – paní Lamkovou, která byla vlatně přítelkyní paní Štíplové. A ta nám dělá ten základ a zbytek jsou mladší lidé, kteří se o to pokoušejí. Jejich nápad prochází několika rukama, potom ta tvůrčí práce pokračuje tím, že se napíše scénář, podle kterého já kreslím,“ přiblížil.

Vždycky je důležitý příběh

Hrdinové Čtyřlístku se podle něj tak trochu museli přizpůsobit moderní době. „Přece jen se nám do příběhů dostaly technické pomůcky jako je televize, internet či mobily, ale zapadnou vždycky do toho pohádkovo-dobrodružného příběhu cekem harmonicky. Jsou to však podružné věci, protože vždycky je důležitý příběh,“ řekl.

Čtyřlístek v současnosti vychází dvacetkrát do roka, jeho hrdinové se objevují na známkách, příští rok má jít do kin animovaný film. „Je to fofr, protože na jedné straně Čtyřlístek jde do tisku a už leží na stole další scénář, podle kterého kreslím,“ uvedl Němeček.

Přiznal také, že jeho nejmilejší postavičkou je Bobík. „On je tak trošku silnější, trochu rvavější a také tak roztomile plešatý, takže jsme si podobní,“ dodal.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme