Asterix a Obelix, Mikuláš nebo Lucky Luke. Jejich autor René Goscinny by se dožil 90 let

Co mají společného neposedný školák Mikuláš, Asterix s Obelixem a Lucky Luke, pistolník rychlejší než vlastní stín? Duchovního otce, respektive scénáristu a spisovatele René Goscinnyho. Dnes by se dožil 90 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asterix a Vikingové

Asterix a Vikingové | Foto: Spi-film

První knížky Mikulášových příběhů vyšly ve Francii po roce 1960, kdy bylo Goscinnymu 34 let. A pobaví se u nich každý, kdo měl sám občas nějaký ten školní problémek, ať už s učiteli, nebo se spolužáky.

I když jsou Mikuláš a jeho kamarádi sebeživější, jsou to pořád jen malí kluci a René Goscinny jim ve svých příbězích nedovolí utrpět nic horšího než nějaké to odřené koleno.

Přehrát

00:00 / 00:00

René Goscinny by se dnes dožil 90 let. Na literární postavy, které vzešly z jeho pera, se zaměřila Jitka Malá

S dalšími svými postavami se ovšem zdaleka tak nepáral. Například v příbězích Asterixe a Obelixe, bijcích římských vojáků.

Němečtí neurologové před pár lety napočítali v komiksových albech s příběhy neohrožených Galů na 700 těžkých poranění mozku.

Obelix je prostorově velmi výrazný, a proto byl Goscinnymu blízký. Autor se o tom zmínil v rozhovoru v roce 1968:

René Goscinny (14. 8. 1926 - 5. 11. 1977) společně s ilustrátorem Jeanem-Jacquesem Sempém vytvořili postavu Mikuláše, jehož příběhy jsou sepsány v Mikulášových patáliích, v originále Le petit Nicolas. S ilustrátorem Albertem Uderzou pak stvořil svět Asterixe a Obelixe.

„Není tam postava, ve které bych se zcela našel. Ale třeba do Obelixe se dokážu vcítit víc než do Asterixe. Už když jsem tvořil příhody malého Mikuláše, měl být hlavním hrdinou Celestýn. Ten malý tlouštík, který stále jí. To jsem byl vlastně kdysi já. Ale nakonec byl tím hlavním hrdinou příběhů Mikuláš. K Obelixovi mám podobný vztah. Je také stydlivý jako já.“

René Goscinny se dožil 51 let. Bez ohledu na svou plachost dokázal lidi pobavit a jeho knihy i filmové scénáře mají úspěch dodnes.

Expo Petit Nicolas - Mirie du IVe, Paris | Foto: zdroj: Flickr.com CC BY-SA 2.0 ActuaLitté

Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme