Autor knihy Karlík a továrna na čokoládu se narodil před sto lety. Roald Dahl napsal i bondovku

Napsal jednu z nejslavnějších dětských knih, patřil mezi nejprodávanější dětské autory a točil se podle něj i James Bond. Knihy britského spisovatele Roalda Dahla čtou kvůli jeho bezbřehé fantazii děti a kvůli vtipu dospělí. Autor Karlíka a továrny na čokoládu se narodil před sto lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roald Dahl

Roald Dahl | Foto: zdroj: Library of Congress, Carl Van Vechten

V roce 1971 přišel do kin americký muzikál s názvem Pan Wonka a jeho čokoládovna. Šlo o první filmovou adaptaci už tehdy slavné, sedm let staré knihy. Film se natáčel v Německu a neměl velký komerční úspěch.

Teprve s odstupem se začal dostávat na seznamy kultovních filmů. O 34 let později vzal látku do rukou znovu režisér Tim Burton. Za 150 milionů dolarů a za přispění Johnyho Deppa natočil novou dětskou klasiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roald Dahl byl úspěšným autorem dětských knih ale i scénáristou. Napsal třeba bondovku Žiješ jenom dvakrát

Karlík a továrna na čokoládu Roalda Dahla je podle filmového publicisty Daniela Řeháka dokonalou látkou na zfilmování.

„Je to neuvěřitelně fantastická kniha. V době svého vydání byla považována za nejzábavnější dětskou literaturu na trhu a dalo by se říct, že tohle nikdy neumírá a jde to s ní až do dnešní doby,“ popisuje Řehák s tím, že to je také důvod, proč si příběh vybral i Tim Burton.

„Ve filmovém světě je známý jako režisér, který je hodně výtvarný a fantazírující. Vybral si to jako remake. Kdyby se toho Roald Dahl dožil, možná byl by s jeho dílem spokojenější než s tím původním, ke kterému sám psal scénář,“ dodává Řehák.

Inspirací pro knihu byl Dahlovi skutečný konkurenční boj dvou čokoládoven. Ty posílaly dětem do škol bonboniéry na ochutnávku a navzájem si snažily ukrást své tajné recepty.

Surovost a akce

Dětským knihám Roalda Dahla je společná půvabná surovost. Ta se promítla do knihy a filmu Fantastický pan Lišák z roku 2009.

„Je tam dost krutosti, ale i radosti ze života, která ji vyvažuje. Možná je to tím, že Roald Dahl jako jiný známý spisovatel byl také během druhé světové války letcem a prožil si noci na poušti. Ví, co to je naději ztrácet a znovu ji získávat. Právě proto se u něj možná tato netypická věc pro dětskou literaturu objevuje,“ popisuje publicista Řehák.

Nečekanou by se mohla zdát účast Roalda Dahla na filmové sérii o Jamesi Bondovi. V roce 1967 napsal totiž bondovku, která se jmenuje Žiješ jenom dvakrát.

„Nesmíme zapomínat, že se živil jako scénárista. Sice byl uznávaným spisovatelem, ale asi to na obživu úplně nestačilo. Byl zvyklý psát akci a napětí, takže bondovka do toho logicky zapadá. Adaptovat dalšího autora pro Dahla asi nebylo takový problém,“ uvádí Řehák.

Zatím posledním filmem v kinech inspirovaným Roaldem Dahlem je Obr Dobr režiséra Stevena Spielberga.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme