Básník a novinář František Gellner je ‚nezvěstným‘ právě 100 let

Dnes je tomu přesně sto let, co byl za nezvěstného prohlášen básník a novinář František Gellner. I když byl zapřisáhlým antimilitaristou, musel v srpnu roku 1914 narukovat a uprostřed bojů na haličské frontě zmizel neznámo kde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politická literatura

Politická literatura | Foto: Michelle Meiklejohn

Báseň Přetékající pohár napsal Gellner v roce 1901 a byla součástí jeho patrně nejslavnější sbírky Po nás ať přijde potopa.

Bylo mu dvacet let a ve zdánlivě jednoduchých básničkách poukazoval na pokrytectví. Byl mezi českými básníky své doby prvním, který se nebál do poezie vkládat dnes už běžné obraty.

František Gellner vystudoval gymnázium v Mladé Boleslavi, pak se pokoušel studovat techniku ve Vídni a báňskou akademii v Příbrami. Ani tu ale nedokončil.

Já držím pohár ve své dlani,
je zpěněný a přetéká,
já držím pohár ve své dlani,
jenž čeká na rty člověka.
(Přetékající pohár in Po nás ať přijde potopa)

Po půlročním pobytu v Mnichově, kde studoval malířství, přesídlil do Paříže a začal dodávat karikatury do novin. V roce 1911 se usadil v Brně a stal se redaktorem Lidových novin.

Coby 33letý narukoval 16. července v Mladé Boleslavi jako záložník k zeměbraneckému pluku, který měl zasáhnout do bojů na východní frontě mezi prvními. I tady se choval jako buřič.

„Láduje-li Gellner, obrací pušku na všechny strany a prohlíží ji způsobem, jakým by asi podělaný člověk zkoumal své spodky,“ popsal pamětník jeho zacházení se zbraní.

„ Nechci se vyvyšovat, ale průkopníci nových směrů, budou-li spravedliví, uznají, že já to byl, jenž zavedl do českého básnictví moderní vymoženosti jako pivo, viržinka, eroplány, zástavní lístky a tak dále. “

Básník se svým plukem zasáhl do bojů u Lvova. Koncem srpna a začátkem září roku 1914 se tu odehrály dvě krvavé bitvy. Z původních 1600 mužů zůstalo jen 600. Když rakousko-uherská armáda ustupovala, 13. září se přišlo na to, že František Gellner mezi vojáky není.

Básník byl prý k smrti unavený dlouhým pochodem a lehl si za prudké ruské dělostřelecké palby do příkopu a prohlásil, že dál už nemůže. Zabalil se do svého vojenského pláště a „očekával svůj osud", jak později vyprávěli jeho spolubojovníci.

Michaela Vetešková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme