Bílý tesák, Volání divočiny, Martin Eden. To vše napsal Jack London. Od jeho smrti uplynulo 100 let

Byl zlatokopem, tuleňářem, tulákem, ale také nejlépe placeným spisovatelem. Jack London napsal desítky knih, stovky povídek a tisíce článků a reportáží. Za svůj krátký život toho stihl hodně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jack London se svým hřebcem v roce 1916

Jack London se svým hřebcem v roce 1916 | Foto: Wikimedia Commons, public domain

Jmenoval se John Griffith Chaney, ale celý svět ho zná jako Jacka Londona. Prožil krátký, ale dobrodružný život. Do svých 23 let stihnul být postupně pirátským lovcem ústřic, kamelotem, členem pobřežní stráže, dělníkem v konzervárně, v elektrárně, v prádelně, obeplul půl světa na tuleňářské lodi a procestoval celé Spojené státy a Kanadu jako tulák na nákladních vlacích.

Zažil také zlatou horečku na Aljašce, kde zbohatnul. Neodvezl si pytel zlata, ale mnoho námětů na knihy. Stal se jedním z nejlépe placených spisovatelů.

Před 130 lety byla v New Yorku odhalena Socha svobody. Dříve dar od Francouzů, dnes symbol hrdosti

Číst článek

Ve 27 letech Jack London napsal Volání divočiny a o tři roky později vydal Bílého tesáka, další dílo z aljašské divočiny. Svůj život převyprávěl v románu Martin Eden, který se ale kritice moc nelíbil.

Jack London při psaní (1905) | Foto: Wikimedia Commons Public domain

Když před sto lety, 22. listopadu 1916, ve svých 40 letech zemřel, v Evropě se o jeho smrti psalo víc než o smrti císaře Františka Josefa I., který zemřel jen den předtím, napsal autor knihy o Jacku Londonovi Irving Stone. Odchodem Londona podle něj pohasla ve světě jiskra odvahy.

Knihu Martin Eden uvedl i Český rozhlas. Načetl ji před 20 lety Josef Somr. Až do soboty můžete slyšet na webových stránkách Českého rozhlasu Londonův román Bílý tesák.

Regina Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme