Cenu Jiřího Ortena získala Františka Jirousová

4. březen 2014

Cenu Jiřího Ortena, která je určena spisovatelům do 30 let, letos získala Františka Jirousová se svým románem Vyhnanci. Pětičlenná porota ocenila na knize Františky Jirousové především její duchovní rozměr.

Spisovatelka a nakladatelka Markéta Hejkalová, která přečetla na slavnostním vyhlašování laudatio, označila Vyhnance za „velký křesťanský román". Markéta Hejkalová v rozhovoru s Karolínou Demelovou prozradila, že kniha ji kromě literárních kvalit oslovila i zvoleným tématem.

Cena Jiřího Ortena vznikla v roce 1987 jako literární ocenění určené pro autory do 30 let. Jejími laureáty jsou například Tereza Boučková, Michal Viewegh, Jaroslav Rudiš, Petra Hůlová či Petra Soukupová. V loňském roce zvítězil básník Jan Těsnohlídek ml. se svou sbírkou Násilí bez předsudků

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.