Co je důležitější než Nobelova cena? Bob Dylan ocenění osobně nepřevezme, má jiné povinnosti

Americký zpěvák a básník Bob Dylan se osobně nezúčastní prosincového slavnostního předávání Nobelových cen ve Stockholmu. Podle Švédské akademie se omluvil kvůli jiným závazkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan (ilustrační foto)

Bob Dylan (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Dylan letošní prestižní ocenění za literaturu obdržel za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství.

"Přál by si, aby mohl cenu převzít osobně, ale bohužel mu to nedovolují jiné závazky," uvedla Švédská akademie, které Dylan své rozhodnutí sdělil v dopise.

"Zdůraznil, že se cítí být udělením Nobelovy ceny poctěn," stojí zároveň v prohlášení akademie. Dylan se dlouhou dobu ke svému ocenění nevyjadřoval. Až na konci října po více než dvou týdnech ukončil mlčení a oznámil, že Nobelovu cenu přijímá.

"Že laureát Nobelovy ceny nemůže do Stockholmu přicestovat, aby převzal ocenění, je neobvyklé, nikoli ale výjimečné," uvedla rovněž akademie. Jedinou podmínkou udělení ceny, kterou si akademie dnes stanovila, je, že Dylan uspořádá tradiční čtení ze svých textů a to do půl roku od slavnostní ceremonie ve švédské metropoli. Tradičně se čtení oceněných autorů koná v týdnu před udílením cen.

Nobelovu cenu měl dostat Nohavica, myslí si jeho fanoušci v Polsku

Číst článek

Americký písničkář nebude ale zdaleka jediným oceněným, který si Nobelovu cenu za literaturu nepřevzal ve Stockholmu osobně. Například rakouská autorka Elfriede Jelineková odmítla účast na slavnostní ceremonii v roce 2004 s odkazem na špatný psychický stav a strach z davů. Ze zdravotních důvodů se slavnosti nezúčastnili ani Harold Pinter, Doris Lessingová či Alice Munroová. Za poslední jmenovanou ji - stejně jako za jediného českého laureáta ceny za literaturu Jaroslava Seiferta v 80. letech - převzala ve Stockholmu dcera.

Mezi oceněnými se ale nalezli i tací, kteří cenu zcela odmítli. Na nátlak sovětského vedení tak učinil v 50. letech Boris Pasternak. O šest let později ji odmítl i Jean-Paul Sartre. Francouzský spisovatel ale nepřijímal z principu žádná ocenění.

Nobelova závěť šokovala příbuzné i instituce, které nechtěly ceny udílet

Číst článek

Spolu s cenami za lékařství, fyziku, chemii a ekonomii se Nobelova cena za literaturu předává ve Stockholmu, zatímco ocenění za mír v Oslu. V obou případech se ceremoniály konají 10. prosince, tedy ve výročí dne úmrtí švédského chemika a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. Ten ve své závěti rozhodl o vzniku ceny za důležité vědecké objevy, literární počiny či za podíl na zajištění míru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme