Dny severu: severská kultura obohatí říjnovou Prahu

30. září 2010

Skutečnost, že severská kultura patří v Evropě k nejpestřejším a nejvyspělejším, lze popírat jen stěží. Pražské Dny severu, jež budou v našem hlavním městě probíhat od 4. do 15. října, se proto stanou událostí nejen pro fanoušky Skandinávie. Festival, který ve spolupráci s mnoha partnery připravil Skandinávský dům, je koncipován tak, aby žádná ze severských zemí nezůstala opominuta.

Jeho návštěvníci se mohou těšit na více než desítku akcí a setkání se vzácnými hosty: mezi jinými s populárním dánským spisovatelem Erlingem Jepsenem či švédskou literární hvězdou Perem Olovem Enquistem. Festival odstartuje v pondělí 4. října vernisáží výstavy mladého norského umělce Anderse Grønliena, jehož grafiky budou vystaveny v galerii A. M. 180.

Přehlídku, během níž si přijdou na své příznivci umění a literatury, milovníci filmu i cestovatelé, vám teď v pozvánce Aleše Stuchlého představí jeden z organizátorů festivalu Lukáš Košner.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.