Jak vidí Poláci Čechy? V Česku vychází globální knižní hit s názvem Mapy

Šest kontinentů, čtyři tisíce obrázků a popisky ve třiadvaceti jazykových verzích. Dnes po čtyřiadvacáté - v té české. Velkoformátového atlasu světa pro děti s názvem Mapy se už prodalo přes dva a půl milionu výtisků. Autoři speciálně pro českou verzi svého knižního hitu domalovávali originální obrázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrovaná kniha Mapy vychází i v Česku

Ilustrovaná kniha Mapy vychází i v Česku | Foto: Facebook Nakladatelství Host

Český Fousek, vila Tugedhat, mihule potoční nebo olomoucké tvarůžky. Následují i názvy měst, obrázky domorodců v historických krojích i připomínka Franze Kafky. Čtenář nakonec najde i desítky drobných vtipných kreseb s popisky v knize polských grafiků a ilustrátorů - manželů Mizielinských.

Česká republika je přitom jednou z dvaačtyřiceti zemí, které se do velkoformátového atlasu dostaly. Koordinátorka českého vydání Eva Sedláčková se při přípravě sama poučila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká verze jako jediná na světě vychází i s mapou Slovenska. Vydavatelé si ji u autorů speciálně objednali.

Vychází i s mapou Slovenska

„Například jsme nevěděli, že u nás roste houba Kačenka česká. Hodně jsme se také snažili pár věcí do knihy ještě dostat, třeba že se na Moravě nachází socha boha Radegasta,“ říká Sedláčková.

Česká verze jako jediná na světě vychází i s mapou Slovenska. Vydavatelé si ji u autorů speciálně objednali. Chtěli, aby české děti poznaly všechny své sousedy.

Polští ilustrátoři už vydali v Čechách další dva jiné knižní hity. Jsou jimi Design a Domek. V něm se děti dozví, jak se bydlí v 35 nejslavnějších světových stavbách.

Pro jejich další českou vydavatelku, Janu Kosteleckou, jsou polští manželé výraznou evropskou autorskou dvojicí. „Jejich knížky se vyznačují nadsázkou nebo výraznou ilustrátorskou grafickou podobou a schopností zkratky,“ popisuje Kostelecká.

V současnosti se v Česku připravuje k vydání další kniha polských ilustrátorů. Malý čtenář z ní pochopí, jak se ve světových metropolích pracuje se zelení ve veřejném prostoru.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme