Jaký má kočka názor na finanční krizi? I to se dá zjistit z nového japonského románu

Tento týden vychází v Česku nový japonský román Kočičí host od spisovatele Takaši Hiraideho. Kniha kromě jiného nabídne i netradiční pohled na svět kočičíma očima. Lidé a zvířata v ní vedou rozhovor o finanční krizi, která Japonsko zasáhla na začátku devadesátých let. Román se stal bestsellerem například v Japonsku, Francii nebo Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spící kočka

Spící kočka | Foto: Fotobanka Pixabay

Manželé po třicítce bydlí v malém pronajatém domku v klidné části Tokia. Jednoho dne k nim od sousedů začne chodit kočka jménem Čibi, v překladu „maličká", a manželé si s ní začnou povídat. To je v jednoduchosti zápletka japonského románu Kočičí host.

„Jeho výsost císař dnes v 6 hodin 33 minut dopoledne podal v císařském paláci demisi.“ Slova, která v roce 1989 znamenala v Japonsku konec jedné velké epochy. A taky začátek ekonomické krize, říká překladatelka knihy Anna Křivánková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tento vychází v Ćesku nový japonský román od Takaši Hiraideho s názvem Kočičí host

„Přes 60 let vládl v Japonsku jeden císař a byla to velmi rozmanitá doba, protože zahrnovala předválečné období, vzestup japonského militarismu, druhou světovou válku, potom i nové Japonsko poválečné a odzbrojené,“ popisuje překladatelka.

„A právě to je doba, která končí na přelomu 80. a 90. let kvůli ekonomické krizi, která Japonsko zasáhla a ze které se velmi, velmi dlouho, v podstatě dodnes, vzpamatovává,“ dodává.

Přesně v této historicky přelomové době se manželé seznámí s novým chlupatým sousedem. Kupují kočce dobroty a rádi si o ní povídají. Dny pro ně najednou mají smysl.

„Kočičí host je velmi japonský. Jde spíše o potřebu autora vyrovnat se svými vlastními pocity, vlastní historií, vlastními zážitky, které popisuje často velmi realisticky. Román je založen na skutečných událostech a na skutečném setkání autora s kočkou, které do velké míry ovlivnilo jeho život,“ dodává Anna Křivánková.

Kočičí host vykresluje dobu podobnou nedávné celosvětové finanční krizi, která zasáhla i Českou republiku. Zajímavá je i svým nevšedním popisem vztahu člověka a kočky.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme