Kampuschová je 10 let na svobodě. Unesená dívka vydala k výročí svého útěku druhou knihu

Natascha Kampuschová utekla před 10 lety svému vězniteli Wolfgangu Priklopilovi. Příběh unesené rakouské dívky, která strávila celé svoje dospívání ve sklepě, obletěl svět. Zájem o něj trvá dodnes. Kampuschová vydala k výročí svého útěku už druhou knihu o svém životě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natascha Kampuschová

Natascha Kampuschová | Foto: natascha-kampusch.at

„Nevím, která zahrádka to přesně byla, je to tu hodně zarostlé,“ vzpomínala Natascha Kampuschová na svůj útěk v nejnovějším rozhovoru pro rakouskou televizi ORF z letošního léta.

Ten srpnový den roku 2006 pro média popisovala už mnohokrát. Využila tehdy chvilkovou nepozornost svého únosce Wolfganga Priklopila a utekla do okolí, kde poprosila o pomoc jednu sousedku. Pak začal kolotoč, ze kterého se 28letá žena nedostala dodnes.

Obrovský zájem médií z celého světa, rozhovory, neustálé rozebírání jejího případu. Kampuschová musela vyvracet i obvinění, že si celý únos vymyslela nebo že měl únosce Priklopil ještě nějaké komplice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kampuschová je 10 let na svobodě. Unesená dívka vydala k výročí svého útěku druhou knihu. Natáčel Vojtěch Berger

O svém věznění už dříve napsala knihu, název 3096 dní odkazuje na délku jejího zajetí. Podle ní vznikl i stejnojmenný film, Kampuschová v něm prolomila mlčení o sexuálních kontaktech se svým únoscem.

Rakouská dívka teď vydala druhou část knižních vzpomínek, o tom jak žila posledních 10 let na svobodě.

„Sletěli se na mě jako vosy. Když jsem konečně vylezla z té díry, doslova první věc, co jsem viděla, byly smlouvy. Všichni říkali, tady to musíš podepsat. Když budeš říkat, co chceme, všechno bude fajn,“ popsala.

Kampuschové už dnes pozornost médií očividně nevadí. Z interview i autorských práv na knihy a film jí měsíčně plyne stálý příjem. Při skromných výdajích prý může vystačit ještě na dalších 10 let.

„Chci, abych za 10 let mohla říct, že vedu spokojený život. Budu na sobě dál pracovat a pomáhat jiným lidem,“ dodala.

Dům, kde ve sklepě strávila 8,5 roku, dnes Kampuschové patří. Dostala od státu jako odškodné. Chodí tam každé dva měsíce, když je potřeba něco opravit nebo odečíst energie. Samotný sklep musela na vlastní náklady nechat zasypat.

Kampuschová zvažovala, že by ve svém domě ubytovala uprchlickou rodinu. Před pěti lety taky pomohla s financováním dětské nemocnice na Srí Lance.

Návštěvy domu nejsou jediným způsobem, jak se Kampuschová deset let po útěku se svou minulostí vyrovnává. Chodí na muzikoterapii, jezdí na koni a jako hobby se věnuje výrobě šperků. Chtěla se prý vyučit zlatnicí, teď ale plánuje maturitu.

Případ Kampuschové se v Rakousku vyšetřoval celkem pětkrát, naposledy dokonce za účasti americké FBI. Policie všechno nakonec uzavřela s tím, že Wolfgang Priklopil jednal bez kompliců.

Spousta lidí v Rakousku téhle verzi vyprávěné Nataschou Kampuschovou nevěří. Svoji verzi příběhu se podle některých snaží vyprávět až příliš vemlouvavě.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme