Kniha Dona Miguela Ruize o týdnech v kómatu vychází v Česku jako první na světě

Čeští čtenáři si jako první na světě můžou přečíst novou knihu autora Čtyř dohod Dona Miguela Ruize. Pouze u nás dnes vychází román Toltécké umění života a smrti. V něm mexický spisovatel vypráví o době po těžkém infarktu, kdy na devět týdnů upadl do kómatu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha. Ilustrační foto.

Kniha. Ilustrační foto. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Jméno Dona Miguela Ruize v Česku proslavil i herec Jaroslav Dušek, který podle jeho knihy Čtyři dohody připravil divadelní inscenaci. Hraje ji už řadu let a každé představení je beznadějně vyprodané.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jako první na světě v Česku vychází nová kniha Dona Miguela Ruize. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Klára Fleyberková

Že se Ruizova nová kniha objevuje ve světové premiéře právě v češtině, je podle jejího překladatele Kamila Pinty tak trochu zásluhou Jaroslava Duška. S ním má prý Ruiz mnoho společného.

„Oba bych je možná označil termínem, který používá Ruiz sám o sobě – říká, že je šibal. A pomocí vtipu zpochybňuje všechna možná dogmata, předsudky, zažité názory. V tomhle směru Ruiz myslím našel v panu Duškovi spřízněnou duši,“ říká Pinta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kamila Pinty se na přípravu překladu knihy Toltécké umění života a smrti ptala Klára Fleyberková

Toltécké umění života a smrti napsal Ruiz po výrazné události svého života. V roce 2002 prodělal těžký infarkt a strávil dlouhou dobu v kómatu. I proto se jeho nový text od těch předchozích liší.

„Předchozí knihy se daly označit spíše za příručky osobního rozvoje. Tohle je podle mě regulérní román. Těžištěm knihy je převyprávění Ruizova života, učení tam nehraje hlavní roli. Možná se tam po zkušenosti, kterou měl, snaží dívat sám na sebe z více úhlů, být objektivnější,“ vysvětluje překladatel.

Podle Pinty tak Don Miguel Ruiz na svůj život v nové knize nahlíží nejen svýma očima, ale i pohledem svých blízkých nebo tajemné postavy jménem Vědění. Toltécké umění života a smrti je jen v Česku v prodeji ode dneška.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme