Knihovník by měl lidi přitáhnout, říká vedoucí oceněné knihovny z Horní Lidče

Jedničkou v kategorii takzvaných základních knihoven je pro letošní rok obecní knihovna z Horní Lidče na Vsetínsku. Ocenění zástupcům nejlepších knihoven dnes v pražském Klementinu předával ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihovna roku 2014. Na snímku při přebírání ceny ředitelka obecní knihovny v Horní Lidči Věra Povalačová (v černém) spolu s představiteli obce

Knihovna roku 2014. Na snímku při přebírání ceny ředitelka obecní knihovny v Horní Lidči Věra Povalačová (v černém) spolu s představiteli obce | Foto: webové stránky Ministerstva kultury ČR

Hornolidečská knihovna už v minulosti několik ocenění získala, za tím současným je podle ředitelky Věry Povalačové její program i to, že je knihovna dobře vybavená a je tam příjemné prostředí.

„Snažíme se také o volnočasové aktivity, takže je spousta kreativních kurzů a různých setkávání – s regionálními spisovateli, s regionálními osobnostmi, školy se tam střídají,“ popsala Povalačová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S vedoucí oceněné knihovny z Horní Lidče Věrou Povalačovou mluvila moderátorka Veronika Sedláčková

Podle ní jsou doprovodné akce pro život knihovny důležité. „Knihovník by měl lidi tímto způsobem trošku do knihovny přitáhnout,“ poznamenala.

Povalačová si chválí také spolupráci s obcí. „Žádný velký problém nemám, ani co se třeba týká nákupu nových knížek a tak,“ uvedla.

Spolu s diplomem knihovna za to, jak plní vzdělávací a kultivující poslání, obdrží i odměnu ve výši 70 tisíc.

Ministr dnes předal ocenění také v kategorii „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“. V té zvítězila Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích. I ona obdržela diplom a odměnu 70 tisíc.

Další diplomy dostaly Obecní knihovna ve Vikýřovicích, Obecní knihovna Lomnice a Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

Český rozhlas, Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme