Komiks Fax ze Sarajeva ukazuje na skutečných příbězích obětí zvrácenost války na Balkáně

Válka, o které nikdo nechtěl nic slyšet, tak by se dal nazvat násilný rozpad bývalé Jugoslávie v devadesátých letech. Co se dělo v hlavním bosenském městě, popisuje americký komiks Fax ze Sarajeva. Jeho autorem je Joe Kubert. Slavný americký kreslíř, který maloval Batmana nebo Tarzana. Kniha vydaná ještě v průběhu války v roce 1996 právě vychází v češtině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fax ze Sarajeva

Fax ze Sarajeva | Foto: Safcomics.com

Slavný bosenský zpěvák Kemal Monteno v roce 1992 zpívá - Ptáš se mně, jak mi je? Představ si, že ti někdo pošle dva granáty, nepřál bych to nikomu.

Stejnou zkušenost zažívá i jiný slavný bosenský rodák - vydavatel komiksů Ervin Rustemagić.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvacet let po svém vzniku vychází v českém překladu syrový komiks Fax ze Sarajeva. Více od Radka Kříže

„Ervin Rustemagić, v té době velice zavedený a významný vydavatel evropských komiksů, pracoval v kanceláři v Sarajevu. Dva roky se společně se svojí rodinou snaží z města, obleženého Srby, uniknout. Jedna z těch jeho cest je, že pomocí faxů oslovuje své komiksové přátele po celém světě," popisuje vznik komiksu Petr Litoš z nakladatelství Crew.

Jedním z nich je i Joe Kubert - legendární americký kreslíř komiksů. Zburcuje mezinárodní společenství a zařídí evakuaci. Rodina se ale nemůže z města dostat kvůli ostřelování na letiště. To všechno se do komiksu dostalo.

„My tam sledujeme komiksová políčka s bublinami, ale zároveň tam autor vkládá faxy, které si vyměňoval s hlavním hrdinou. To čtení to ozvláštňuje a dodává tomu jistou autenticitu – je tam vyprávěný příběh a do toho autentické dokumenty,“ popisuje překladatelka Pavla Horáková.

V italských novinách vyšel Mein Kampf. Premiér i židovská komunita list kritizují

Číst článek

Fax ze Sarajeva posbíral v roce vydání mnoho cen včetně titulu ‚nejlepší grafická novela‘, kterou tehdy uděloval deník The Washington Times.

Na 207 stranách se český čtenář dnes může dozvědět, co se dělo v devadesátých letech v ulicích měst vzdálených od Prahy pouhý jeden tisíc kilometrů.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme