Kundera v Česku povolil vydat román Život je jinde. Napsal ho před téměř 50 lety

V Česku dnes poprvé oficiálně vychází román Milana Kundery Život je jinde. Vydává ho brněnské nakladatelství Atlantis. Kundera román dopsal už v roce 1969. Jde o významnou událost, autor slavného Žertu u nás své nové knihy prakticky nevydává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kundera

Milan Kundera | Foto: Jan Šmíd

Kniha Život je jinde vypráví příběh o mladém básníkovi, který po událostech z roku 1948 propadne komunistické ideologii.

Poprvé kniha vyšla v překladu pod názvem La vie est ailleurs v roce 1973 ve Francii, v pařížském nakladatelství Gallimard.

„Získala francouzskou literární cenu. Česky vyšla v roce 1979 v exilovém nakladatelství Sixty-Eight Publishers,“ uvádí Jakub Češka z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Podle něj jde o klíčový román pro poetiku Milana Kundery, ale také důležité dílo o fenoménu básnictví obecně.

„Je to existenciální próza, která reflektuje specifickou podobu lidství, jež spočívá v lyrickém zaslepení, které je spojeno s poezií a s modernistickým projektem nové senzitivity,“ popisuje Češka.

Milan Kundera, autor Monologů, Směšných lásek nebo Nesnesitelné lehkosti bytí, žije od roku 1975 ve Francii. Své knihy píše ve francouzštině, v Česku obvykle nevychází ani překlady jeho děl.

Milan Kundera | Foto: Český rozhlas

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme