'Láska je drsná hra bez pravidel,' říkají tvůrci podcastu Modern Love. Své posluchače dohání k slzám

Příběhy lásky, ztrát a vykoupení. Takový je podtitul populárního amerického podcastu Modern Love, který společně vydávají deník New York Times a bostonský rozhlas. Proč si Američané rozhlasové vyprávění o vztazích tak oblíbili?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Jones

Daniel Jones | Foto: Daniel Jones

Americký deník New York Times se snaží vyvracet mýtus, že úspěšné milostné vztahy mohou existovat bez hádek a krizí. Ve svém pravidelném sloupku nazvaném Modern Love vybírá skutečné příběhy čtenářů, které zachycují lásku v jejích rozmanitých podobách. Od loňska vycházejí také jako populární podcast.

Jeho tvůrci dorazili do Prahy v rámci projektu Českého rozhlasu Presspektivy. „Snažíme se ukazovat skutečnost, ne představy o lásce" sdělil Daniel Jones, americký novinář a spisovatel, který sloupek Modern Love v New York Times vede už 12 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tvůrce podcastu Modern Love dorazil i na Presspektivy Českého rozhlasu

„Mnoho vztahů podle mého názoru selhává, protože si spousta lidí myslí, že láska znamená samé pozitivní zkušenosti a že pokud se lidé hádají a mají neshody, neměl by jejich vztah pokračovat. Ve skutečnosti je ale láska drsná hra bez pravidel,“ dodal Jones.

Příkladem je třeba podcast s názvem Libida na houpačce. Ten vypráví příběh manželského páru, kterému sexuální život změní Parkinsonova choroba. Vedlejší účinky léků způsobí nečekanou sexuální náruživost, kterou manželé nejprve vítají jako připomínku mládí, ale po čase se s ní jen obtížně vyrovnávají.

Danu Jonesovi čtenáři ročně pošlou na 7 tisíc dopisů, jen zhruba 50 z nich ale NYT otisknou ve formě eseje. Podcastová podoba Modern Love od loňska vychází ve spolupráci s bostonským rádiem WBUR. Jednotlivé díly si posluchači můžou přehrát na webu nebo si je stáhnout do svých chytrých telefonů.

Host letošních PRESSpektiv: Daniel Jones z The New York Times

Číst článek

„Když jedete 20 minut do práce, můžete si na cestu pustit podcast. Stejně tak když vaříte nebo posilujete,“ popsala Iris Adlerová z bostonského rozhlasu, která podcasty Modern Love produkuje.

Její tým k hlasu mluvícího herce pečlivě vybírá decentní hudbu a ruchy, které posluchačům pomáhají představit si situaci, třeba večeři v restauraci. Výsledkem je zhruba 20 minutové povídání, někdy o milostných radostech, jindy o potížích. Dan Jones a Iris Adlerová ale tvrdí, že vůbec nejčastěji jim posluchači píšou, že se u jejich podcastů rozplakali.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme