Literární cenu Knižního klubu vyhrál historik Vácha za román o legionářích

Jak se cítili legionáři při návratu do vlasti a jak žili stovky kilometrů od domova? Tyto i další otázky si při studiu osudů českých legionářů pokládal historik Dalibor Vácha. A pak se pokusil odpovědět vlastní knihou. Napsal román Červenobílá, poslal ho do soutěže a právě dnes za něj přebral Literární cenu Knižního klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalibor Vácha s maketou své knihy Červenobílá

Dalibor Vácha s maketou své knihy Červenobílá | Zdroj: ČTK

„K legionářům jsem se dostal náhodou, během letní stáže v prachatickém archivu, kde jsem dostal do ruky ručně psaný deník legionáře.“

Takhle jednoduše začal u někdejšího studenta historie zájem o dějiny českých legionářů. Původně se přitom Dalibor Vácha chtěl při studiu věnovat hlavně vietnamské válce. V jihočeském archivu se ale všechno změnilo.

„Když se člověk tak trochu pozeptá ve svém okolí, zjistí, že vzhledem k tomu, že legionářů bylo zhruba 70 tisíc, skoro každý má v příbuzenstvu nějakého legionáře,“ podotýká Vácha a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Historik Dalibor Váchal mluví o románu Červenobílá, za nějž dostal Literární cenu Knižního klubu

„Členové takových rodin se mi začali pozvolna ozývat sami. Nejzajímavější pro mě byly samozřejmě deníky psané přímo v Rusku, těch je překvapivě minimum.“

Když prozkoumal všechny prameny jako historik, začal se zajímat o životní příběhy legionářů. Jak asi žili na frontě, co jedli a jaký byl jejich návrat, poté zachytil v třísetstránkovém románu Červenobílá.

Literární cena, kterou za něj dostal, je pro něj impulsem k dalšímu psaní. Kromě seriózní literatury, píše - jak sám říká – oddechově.

„Píšu ještě žánrovou literaturu v oblasti hororu, ale to je opravdu odpočinkové. Tam jsem se vypsal a je docela zvláštní, že v letošním roce mi kromě Červenobílé vyšly i první povídky v žánrových časopisech. To mě pobavilo asi nejvíce, že vychází všechno najednou,“ usmívá se.

Dalibor Vácha je středoškolský pedagog, ale psaní se chce věnovat i nadále. Literární cena je pro něj potvrzení toho, že se vydal správnou cestou. Přesto konkrétní plány na další knihu ještě nemá.

Zuzana Vlčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme