Michal Viewegh vydává knihu. Jednu povídku poskytl exkluzivně webu ČRo

Jeden z nejprodávanějších českých spisovatelů Michal Viewegh vydává novou knihu s názvem Zpátky ve hře. Obsahuje 13 povídek. Od roku 2012, kdy mu praskla aorta, vyšly autorovi jen deníkové záznamy. Zpátky ve hře je tak první beletrií po nemoci a zároveň jeho literárním návratem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Viewegh

Michal Viewegh | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Michal Viewegh se do aktivního literárního života vrací společně se svým oblíbeným hrdinou Oskarem. Viewegh ho ale přivádí do obtížných situací, které známe z autorova života.

„Řekl bych to jako vždycky: reálie jsou smyšlené, pocity jsou skutečné. Nemohu popírat, že reflexe zdravotního stavu a vůbec úvahy o smyslu života a věci, které mi nemoc přinesla, jsou autobiografické, ale jednotlivé dílčí pointy a situace příběhů jsou často smyšlené,“ řekl autor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michalovi Vieweghovi vyjde příští týden nová kniha. Představil ji v krátkém rozhovoru

V knize Zpátky ve hře jsou ale i povídky inspirované třeba novinovým článkem. „Novum je v tom, že někdy jsem si vypomohl třeba i zprávou z novin nebo novinovým článkem. Protože nežiji tak bohatý život, aby z každého mého dne a týdne vznikl námět na povídku.“

Michal Viewegh doufá, že hořce laděné aktovky ze života přijmou jeho čtenáři stejně dobře jako předchozí knihu Můj život po životě.

Jednalo se o deníkové záznamy, které si spisovatel postižený ztrátou paměti a dalšími zdravotními problémy, psal v období rekonvalescence po té, co mu na konci roku 2012 praskla aorta.

„Trochu jsem se obával o čtivost mé knížky Můj život po životě, ale prodejní výsledky mě příjemně překvapily," řekl autor o posledním vydaném díle.

„Prodává se jako každá jiná novela předtím, nebo dokonce i o stupínek lépe, což beru jako velký kompliment od svých čtenářů, že mě v téhle těžké chvíli neopustili.“

Jednu povídku z novinky Zpátky ve hře poskytl Michal Viewegh exkluzivně webu Českého rozhlasu.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme