Mluví o sobě jako o autorce-lajdákovi. I tak Sára Vybíralová získala Cenu Jiřího Ortena

Je mladá a talentovaná. Spisovatelka Sára Vybíralová to dokázala debutovou básnickou sbírkou nazvanou Spoušť. Dnes za ni navíc získala Cenu Jiřího Ortena pro spisovatele do třiceti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu Jiřího Ortena 2016 získala  Sára Vybíralová za povídkovou prvotinu s názvem Spoušť

Cenu Jiřího Ortena 2016 získala Sára Vybíralová za povídkovou prvotinu s názvem Spoušť | Zdroj: ČTK

Sára Vybíralová si s textem ráda hraje. A tak někdy jen tak pro zábavu čte svou povídku pozpátku. Jak ale sama říká, forma pro ni není to jediné a hlavní.

„Teoreticky a v literatuře, kterou ráda čtu, si myslím, že forma by měla být nějakým způsobem dokonalá pro to, aby mohl vyniknout obsah. V té mojí knížce ta forma nějak výrazná není – vlastně úplně naopak, až na nějaké drobné výjimky,“ vysvětluje autorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cenu Jiřího Ortena získala Sára Vybíralová za povídkovou prvotinu Spoušť. Byla u toho i redaktorka Klára Fleyberková

Sbírka Spoušť vypráví příběhy dvanácti postav. Všechny se vyrovnávají se svými neurózami, strachy i běžnými problémy současného člověka. Vybíralová se ale nijak nesnažila podat obraz naší společnosti.

„Vycházela jsem z toho, co znám nejlíp, a to je můj vlastní vnitřní svět. Bylo by hezké, kdybych mohla říct, že jde o nějaké mapování psýché současných lidí, ale myslím si, že takové ambice bych ráda bývala měla, ale neměla jsem. Protože vím, že nic takového bych nedokázala.“

Typické je pro ni prý něco, čemu sama říká autorské lajdáctví. Řadu věcí nedoříkává a nechává je na čtenáři.

„Jednou jsem třeba napsala povídku, která nakonec ve sbírce není, v níž jsem se snažila důsledně vyhnout ve slovesných formách genderu. Takže vlastně nevíme, jestli jde o mužskou nebo ženskou postavu. Přijde mi to zajímavé v tom, že je to ohebné pro představivost.“

Sára Vybíralová v letošním ročníku Ceny Jiřího Ortena porazila dvě další ženy - básnířku Zuzanu Lazarovou a prozaičku Helenu Černohorskou.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme