'Náš Václav Havel.' České osobnosti vzpomínají na zesnulého prezidenta v nové knize rozhovorů

V Praze pokřtili knihu Náš Václav Havel, složenou z rozhovorů, které se známými osobnostmi české společnosti vedli novináři Jan Dražan a Jan Pergler. Zachycené rozmluvy se týkaly především Václava Havla, ale i nejpodstatnějších okamžiků československé a české historie posledního půlstoletí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křest knihy Náš Václav Havel autorů Jana Dražana (vpravo) a Jana Perglera se uskutečnil 17. listopadu v Praze.

Křest knihy Náš Václav Havel autorů Jana Dražana (vpravo) a Jana Perglera se uskutečnil 17. listopadu v Praze. | Zdroj: ČTK

Kniha rozhovorů byla představena ve výroční den začátku sametové revoluce, která z někdejšího disidenta Havla rychle udělala prezidenta.

"Když jsme připravovali knihu, měli jsme pocit, že se chceme přihlásit k odkazu Václava Havla, a říct, že je to náš hrdina. Pro nás Václav Havel zůstává největší postavou českých, československých i světových dějin a chtěli jsme mu takto poděkovat," řekl Jan Pergler. "Vybrali jsme si 29 postav, které nějakým způsobem byly s Václavem Havlem delší dobu než my, ptali jsme se jich, jaký Václav Havel byl a jaký je jeho odkaz," uvedl.

Bratříček Karel. Kryl půjčil režisérce na studia, novým dokumentem mu teď splatila dluh

Číst článek

Knihu doprovodil portrétními fotografiemi Ondřej Němec, který se s Havlem znal velmi dobře od mládí. Někteří z respondentů se dnešního křtu také zúčastnili, byli mezi nimi kardinál Dominik Duka, architekt Miroslav Masák, Havlův tajemník Vladimír Hanzel, textař a příští prezidentský kandidát Michal Horáček, bývalý politik Alexandr Vondra, Luboš Dobrovský, Fedor Gál či Jitka Vodňanská.

Respondenti v knize vzpomínají na Havla jako na prezidenta, kamaráda, disidenta i šéfa. Kaleidoskop vzpomínek mapuje období od 60. let, kdy se Václav Havel začal objevovat na veřejnosti jako dramatik a intelektuál, přes 70. a 80. léta, kdy se stal neformálním lídrem disentu, přelomový rok 1989 a jeho nezastupitelnou roli v sametové revoluci. Kniha sleduje také 13 let působení na Hradě i jeho poslední dny na Hrádečku v roce 2011.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme