Nektarinky i holení nohou jako novinky 90. let. I o tom je kniha Ondřeje Horáka

Že v každém volném prostoru rostly podniky, stanice metra Moskevská se najednou jmenovala Anděl a lidé se místo másla s láskou vraceli k margarínu. O tom všem je kniha Sametání pod koberec. Redaktor, spisovatel a literární publicista Ondřej Horák v ní jako vůbec první shrnul zásadní momenty 90. let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha. Ilustrační foto.

Kniha. Ilustrační foto. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Na ikony 90. let, jako byla skupina Kelly Family nebo seriál Beverly Hills 90210, dnes mnozí vzpomínají s úsměvem.

S lehkou ironií nahlíží na období náhlé svobody i Ondřej Horák. Pro útlou knížku Sametání pod koberec si vybral 90 výrazných momentů života v porevoluční době. Od privatizace a vztahu ke komunistické straně až ke zdánlivým banalitám. Jak potvrzuje také následující ukázka z knihy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sametání pod koberec Ondřeje Horáka popisuje život v porevoluční době. Od privatizace až ke zdánlivým banalitám

„Jednou z mnoha porevolučních novinek byly nektarinky. Broskve bývaly v létě k dostání i za komundírů, ale nektarinky, ty broskve bez chloupků, ty holé, lesklé plody, to byl důkaz, že je zase o trochu líp.“

Kniha, která by souhrnně komentovala kulturu a společnost 90. let se teď objevuje poprvé. Ondřej Horák se ale nepouštěl do žádné historické práce.

„Opravdu nejsem žádný vědec nebo historik. Pro mě je důležitá přímá řeč reálného vyprávění a z toho jsem také vycházel. To i proto, že díky tomu člověk může říct víc, nemusí zůstávat u korektnosti, protože podle mě korektní vyjadřování dneska nedostačuje tomu, aby člověk řekl všechno, co říct chce,“ říká Ondřej Horák.

V revolučním roce 1989 mu bylo teprve 13 let. Možná i proto je pro něj doba klíčová. „Pro mě jsou 90. léta důležitá jako doba, kdy se mísí to minulé, komunistické, a zároveň myslím, že to, co se dělo, je pro nás dneska důležité. Plno těch věcí se tehdy špatně udělalo, nastavilo, takže to dneska pořád pociťujeme.“

Jak sám zdůrazňuje, jeho kniha nemá být vyrovnáváním se s křivdami minulosti. „Možná mám někdy jen takovou touhu naznačit, že člověk si určitých věcí všiml, není slepý. Mnozí lidé mají pocit, že jim všechno velmi snadno projde a prochází, ale není to žádné vyrovnání si účtů nebo snaha na někoho poukazovat,“ doplňuje Horák.

Kniha Sametání pod koberec vychází k výročí sametové revoluce.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme