Nobelova cena za literaturu zamířila i do Československa

Předposlední letošní Nobelovu cenu tentokrát za literaturu oznámí hodinu po poledni švédská akademie věd ve Stockholmu. Je to jedna ze dvou Nobelových cen, které kdysi putovaly také do Československa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Seifert

Jaroslav Seifert

V roce 1984 ji získal Jaroslav Seifert. Stejně jako většina ostatních autorů cenu dostal za své celoživotní dílo. Těch, kterým by jen jedna kniha vynesla Nobelovu cenu za literaturu, bylo pouze devět. Mezi nimi například Ernest Hemingway za knihu Stařec a moře.

V roce 1931 získal Nobelovu cenu za literaturu posmrtně švédský básník Erik Axel Karlfeldt. Posmrtné udělení už dnes ale není možné. Nejmladším laureátem byl dvaačtyřicetiletý Rudyard Kipling, známý především díky své Knize džunglí.

Překvapivým laureátem Nobelovy ceny za literaturu z roku 1953 byl britský válečný premiér Winston Churchill, díky svým pamětem a plamenným proslovům. Naopak nikdy nezískal cenu míru.

Francouzský spisovatel Jean-Paul Sartre pro změnu cenu v roce 1964 odmítl, protože nepřijímal žádné oficiální pocty. Je zajímavé, že nikdo nezískal tuto cenu dvakrát a jen čtyřikrát ji museli dva autoři sdílet.

Díla dosud oceněná švédskou akademií věd jsou psaná v celkem pětadvaceti různých, byť převážně evropských, jazycích. Včetně češtiny.

Ondřej Bouda, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme