Nobelovu cenu za literaturu získal Bob Dylan. Vytvořil nový způsob poetického vyjádření, ocenila komise

Laureátem letošní poslední Nobelovy ceny je umělec Bob Dylan. Obdržel ji za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství, uvedla ve čtvrtek švédská akademie věd. Vítěze za literaturu komise oznámila ve švédském Stockholmu netradičně o týden později než ostatní kategorie. Spolu s cenou si Dylan převezme i finanční odměnu v přepočtu 22 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan (ilustrační foto)

Bob Dylan (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Akademie Dylana ocenila za vytvoření nové formy básnického vyjádření prostřednictvím americké písničkářské tradice.

Pětasedmdesátiletý Bob Dylan za svou kariéru napsal přes 500 písní. Jednou z nejznámějších je píseň Thing have changed, za kterou v roce 2000 dostal Oskara.

Dylan taky jako první rockový zpěvák v historii získal Pulitzerovu cenu a je známý i jako herec a malíř.

Laureáta Nobelovy ceny za literaturu vybírá speciální komise, kterou vybírá 18členná Švédská královská akademie.

Členové komise, která má letos sedm členů, pak oslovují akademiky, profesory nebo laureáty Nobelovy ceny z minulých let, kteří nominují jednotlivé autory.

Seznam 15 až 20 kandidátů se potom zúží na pět jmen, ze kterých komise nakonec vybere jméno vítěze. Rozhoduje se samozřejmě podle jeho díla, důležité můžou být ale i jiné aspekty, jako aktuální politická situace ve světě.

Roli do určité míry může hrát i věk. Nobelova cena se totiž uděluje pouze za života a tak si talentovaní mladíci a slečny teoreticky můžou počkat.

Nobelovu cenu míru získal kolumbijský prezident. Bojoval za ukončení půl století trvajícího konfliktu

Číst článek

Nejmladším laureátem Nobelovy ceny za literaturu je zatím Joseph Kipling, autor známé Knihy džunglí. Ten cenu získal v 41 letech. Nejstarší byla naopak Britka Doris Lessingová, která si pro cenu přišla v 88 letech. Průměrný věk při získání ceny pak je 65 let. Letošní Nobelova cena za literaturu je už 109. v pořadí.

ČTK, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme