Odborníci i slavné osobnosti rozhodli o nejkrásnějších knihách uplynulého roku

Soutěž o Nejkrásnější české knihy roku 2015 opět připomněla, že důležitý není jen obsah publikací. Porota hodnotila hned v sedmi kategoriích. Šlo například o odbornou literaturu, učebnice, dětské knížky nebo knihy o výtvarném umění. V pražském letohrádku Hvězda dnes byli vítězové vyhlášení už po jedenapadesáté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejkrásnější česká kniha roku 2015 – v kategorii krásné literatury skončila na prvním místě kniha Příliš pozdě zemřít mladý autorů Iva Pospíšila a Vladimíra Juráska

Nejkrásnější česká kniha roku 2015 – v kategorii krásné literatury skončila na prvním místě kniha Příliš pozdě zemřít mladý autorů Iva Pospíšila a Vladimíra Juráska | Zdroj: ČTK

Vyhlašují se vždy první tři místa. Vítěz je odměněn částkou 50 000 korun.

Nejkrásnější knihou loňského roku se stala například publikace Typo 9010 o českém digitalizovaném písmu v letech 1990 až 2010.

Vydalo ji nakladatelství BiggBoss, které kromě odborné literatury ovládlo i další kategorie. Například krásnou literaturu, kde zvítězil titul Ivo Pospíšila Příliš pozdě zemřít mladý. BiggBoss totiž na grafiku velmi dbá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborníci i slavné osobnosti rozhodli o nejkrásnějších knihách uplynulého roku

„Věřím tomu, že kvalitní dílo má mít silný obsah a skvělou formu. To je můj ideál, kterému od dětství věřím a od dětství se za ním snažím jít. Důsledkem toho jsou pak i takovéto momenty, že dostaneme několik cen,“ říká šéf nakladatelství Vladimír 518.

„Správně si myslím, že by to mělo být 50 na 50. Forma je strašně důležitá, miluji ji a jsem schopný mít rád i věci, které jsou pouze formalistní, ale bez kvalitního obsahu to nikdy nevyzní tak silně,“ dodává.

V kategorii knih pro děti a mládež zvítězila podlouhlá knížka Žvejkačky v grafické úpravě Juraje Horvátha. Mezi knihami o výtvarném umění zase nejvíce zaujala publikace o brněnském fotografovi Miloši Budíkovi.

Vybírali herci i bezdomovec

Letos se objevila novinka ve složení porotců. Kromě komise sestavené z odborníků na grafický design a typografii se tentokrát zapojila i takzvaná Nejkrásnější komise. V ní zasedlo šest desítek osobností napříč českou kulturou i společností.

Zapojili se například Jan Hřebejk, Lukáš Pollert, Zuzana Bydžovská nebo Michal Horáček. Kromě slavných ale o nejkrásnějších knihách rozhodoval i bezdomovec nebo předškolní dítě.

Tito porotci se mohli sami rozhodnout, komu cenu udělí a jakou bude mít podobu. Předávala se tedy vajíčka, fotbalové kopačky i lahve vína.

Například filozof Václav Bělohradský odměnil svou zvláštní cenou kunsthistoričku Hanu Rousovou za publikaci Abstrakce – Čechy mezi centry modernity 1918 – 1950.

„Václav Bělohradský je samozřejmě velice významná myslitelská osobnost, a proto mě to velice potěšilo. Dostala jsem ji za text. Bylo to velmi nečekané v rámci takovéto ceny, která se týká spíše estetických stránek knihy,“ přibližuje.

Všech 202 přihlášených knih bude k vidění na výstavě nazvané 51+, která začala v letohrádku Hvězda dnes večer slavnostní vernisáží. Potrvá do 29. května a návštěvníci budou moci zvolit svou nejkrásnější knihu.

Nejkrásnější česká kniha roku 2015 – cenu Radima Uzla získal Zdeněk Ziegler za grafickou úpravu knihy Barokní architektura v Čechách | Foto: ČTK

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme