Osmý díl Harryho Pottera se odehraje na divadelních prknech, poté vyjde i knižně

Harry Potter se vrátí na knižní pulty. Přestože už řada fanoušků ztratila naději, letos v létě vyjde osmý díl čarodějnické ságy. Volné pokračování by se v překladu mělo jmenovat Harry Potter a prokleté dítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Harry Potter a Relikvie smrti 2

Z filmu Harry Potter a Relikvie smrti 2 | Foto: Warner Bros

Autorka knih J. K. Rowlingová vydala i jiné knihy inspirované světem čar a kouzel, žádný další příběh o Harrym Potterovi už ale psát nechtěla.

„Neustále opakuji, že jsem příběhy Harryho Pottera završila. Zároveň se držím hesla 'Nikdy neříkej nikdy'. Ale vydat osmý díl Harryho Pottera, tedy co se bude dít dál s Harrym a Hermionovu, to se opravdu nestane,“ uvedla autorka v rozhovoru natočeném loni v dubnu.

Už v té době se ale netajila tím, že o Potterovi píše divadelní hru. Představení ještě ani nebylo kompletní a lístky už byly beznadějně vyprodány. Teď se Rowlingová rozhodla, že scénář hry vydá tištěně jako dvoudílnou knihu.

„Jsem si jista, že až diváci divadelní hru spatří, pochopí, že šlo o jediný možný způsob vyprávění tohoto příběhu,“ reagovala Rowlingová na otázku, proč nenapsala raději knihu.

J. K. Rowlingová | Foto: Bílý dům

Příběh osmého dílu se odehrává o devatenáct let později, než skončil díl sedmý. Harry Potter je už dospělý muž, trojnásobný otec a pracovně vytížený zaměstnanec ministerstva kouzel. Děj by se měl zřejmě točit okolo Potterových potomků, kteří se vyrovnávají s minulostí slavného otce.

Kniha vyjde na narozeniny Harryho Pottera. Divadelní hra bude mít v Londýně premiéru 30. července a o den později, kdy se Potter podle knihy narodil, začnou knihkupectví ve Velké Británii, Spojených státech a Kanadě prodávat osmý díl ságy. Ve stejnou dobu bude k dispozici také kniha v elektronické verzi. O tom, kdy se kniha dostane do českých obchodů, zatím nejsou žádné informace.

První díl – Harry Potter a Kámen mudrců – vyšel 30. června 1997. Na jeho příbězích tak vyrostla jedna generace. Všech dílů Harryho Pottera se prodalo více než 450 milionů kopií, knihy vyšly v 79 jazycích.

Filmy o mladém čaroději vydělaly přes sedm miliard dolarů po celém světě. Autorka knih J. K. Rowlingová se tak stala jednou z nejbohatších žen ve Velké Británii.

Joanne Rowlingová / Harry Potter | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme