Paměť mi pořád funguje, usmívá se Zátopková. Soužití s Emilem Zátopkem popisuje v nové knize

Třiačtyřicet dní před olympiádou v Riu vyšla kniha s názvem Dana a Emil Zátopkovi – Náš život pod pěti kruhy, která pravdivě mapuje soužití asi nejslavnějšího sportovního manželského páru u nás. Křest obstarala v pražské fanzóně českého týmu sama autorka a olympijská šampionka z Helsinek 1952. Vdova po legendárním běžci za několik měsíců oslaví už čtyřiadevadesáté narozeniny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Zátopková psala knihu tři roky

Dana Zátopková psala knihu tři roky | Zdroj: ČTK

„Mám právo žádat nějaké stařecké úlevy. V tomto momentě žádám, abych při tomto proslovu mohla sedět,“ říkala ještě před samotným představením nové knihy o sobě a svém manželovi Dana Zátopková v obchodním centru na Národní třídě.

Ptáte se co ji i v tak pokročilém věku přimělo zasednout a napsat pokračování publikace Dana a Emil Zátopkovi vypravují?

„Nejvíc mě k tomu dohnalo to, že se v poslední době o nás, nebo hlavně o Emilovi, objevilo hodně knížek. Byla v nich spousta chyb, nesmyslů a blábolů. Řekla jsem si, že dokud žiju, pokusím se napsat pravdu, protože co není napsané, na to se zapomene,“ zdůvodnila Zátopková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Danu Zátopkovou k napsání knihy Dana a Emil Zátopkovi – Náš život pod pěti kruhy dohnalo především to, že o nich vycházejí knížky, které netvrdí úplnou pravdu

Výtisk čítající přes šest set stran se začal rodit také na popud přátel, a to už před sedmi lety. „To vypadá, že jsem sedla a ihned začala psát. Že mi to trvalo sedm roků?! Houbeles! Já to píšu tři roky,“ přiznala dvojnásobná olympijská medailistka a mnohonásobná mistryně republiky v hodu oštěpem.

Po devadesátce se Zátopková ještě vypravila na spisovatelskou dráhu: „Není to lehké, já nejsem žádný spisovatel. Dalo mně to dost práce, než člověk mozeček trošku jinak zformuje, aby věta vypadala k světu a dávala ten smysl, který člověk myslí.“

Životopisné dílo tvoří zábavné vzpomínky a vyprávění pravdivých historek ze sportovního, ale i soukromého života nejslavnějšího českého sportovního páru.

„Musím říct, že jelikož mně paměť docela funguje, tak to bylo fajn. Ráda jsem vzpomínala, třeba na dětství a tak dále. Některé takové věci, na které by si člověk vůbec nevzpomněl, se mu naráz vybaví,“ potěšilo Zátopkovou.

Vypráví o dětství, sportovních začátcích, úspěších i neúspěších či dlouholetém partnerství. V knize jsou dosud nepublikované fotografie a také prvky hovorové češtiny i nářečí.

„Jsou tam i všelijaké hlouposti. Odpusťte mně to, já nemám takovou tu spisovatelskou zběhlost, abych mohla říct: ano, je to dokonalé. Ale možná právě proto se vám to bude líbit, že je to tak, jak život šel a jak lidsky a obyčejně jsme ho žili,“ sklidila potlesk Zátopková.

Mezi gratulanty, kteří si přišli pro podpis, byla třeba i bývalá vynikající gymnastka Věra Čáslavská - sedminásobná olympijská vítězka. „Dana knihu psala s veškerým nasazením. Je to její druhá zlatá medaile, protože knížku takových rozměrů, to klobouk dolů,“ zhodnotila Čáslavská.

„O Zátopkových jsem četla všechno, co o nich vyšlo, ale bohužel mi unikla knížka, která vyšla v šedesátých letech. Těšila jsem se, že teď si koupím knihu, kde se všechno dozvím a kde to nebude vymazané a pročištěné cenzurou,“ navázala na Čáslavskou Květa Jeriová Pecková.

Významná postava českého sportu – běžkyně na lyžích a majitelka tří medailí s olympijskou tématikou – si ve frontě nakonec počkala i na podpis autorky.

Jakub Kanta, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme