Pipi Dlouhá punčocha slaví narozeniny. Ve vile Vilekule žije už 70 let

Hrdinka z příběhů od Astrid Lindgrenové kdysi dětské čtenáře naprosto okouzlila. Dospělé ale naopak často pohoršovala. Malá copatá Pipi si totiž dělá, co chce. Žije ve velkém zchátralém domě jen s koněm a malou opičkou. Spí s nohama na polštáři a vždycky říká, co si myslí, i když to třeba není moc slušné. Dnes slaví 70. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Copatá Pipi okouzlila několik generací malých čtenářů

Copatá Pipi okouzlila několik generací malých čtenářů | Foto: Fotobanka Pixabay

Kniha byla přeložena do 70 jazyků. Zrzavá rebelka se ze stránek knih nakonec dostala i do televizních filmů a seriálů, v animované i hrané podobě.

Předlohu například zpracovalo také vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis. Pipi v audio příbězích ztvárnila Bára Hrzánová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je zrzavá, copatá, neuvěřitelně originální a dneska slaví 70. narozeniny. Pipi Dlouhou punčochu připomněla Marie Machytková

Velké slávy se přitom Pipi a Astrid Lindgrenová málem nedočkaly. Při prvním pokusu vydat příběhy knižně je oslovený nakladatel označil za příliš výstřední. A samotná postava vlastně vznikla náhodou.

„Bylo mi sedm let. Byla jsem nemocná a musela dlouho ležet v posteli. Čas tenkrát běžel strašně pomalu, a já proto po večerech maminku otravovala, aby mi vyprávěla příběhy,“ vzpomínala dcera autorky Karin Nymanová.

„Jednou jsem byla tak neodbytná, že se mě vyčerpaně zeptala: ‚Příběh o čem, prosím tě?' A ze mě vypadlo: ‚O Pipi Dlouhé punčoše!' Tehdy to nic neznamenalo, prostě jsem si to vymyslela.“

Spontánní nápad dcery ale Astrid Lindgrenovou silně inspiroval a všechna domácí vyprávění pak už byla hlavně o Pipi. Autorka si je zaznamenávala, a když bylo její dceři deset let, věnovala jí k narozeninám rukopis.

Po úspěšném vydání knihy se nakonec Lindgrenová rozhodla pro dráhu spisovatelky. Za svou tvorbu získala desítky cen a jedno z literárních ocenění nese přímo autorčino jméno.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme