Před devadesáti lety Karel Čapek založil PEN klub. Dnes má na dvě stovky členů

Už devadesát let chrání český PEN klub svobodu slova a tisku. S tímto úmyslem ho taky 15. února roku 1925 Karel Čapek založil a stal se jeho předsedou. Na jeho místě se pak vystřídaly osobnosti, jako je Ivan Klíma, Jiří Stránský nebo současný předseda Jiří Dědeček. Čestným předsedou PEN klubu byl i Václav Havel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihy v trávě

Knihy v trávě | Foto: public domain

„PEN klub se snaží vyslovovat k důležitým otázkám, které se týkají literatury, ale samozřejmě i šířeji života společnosti. A jedním projevem takové snahy je právě to naše výročí,“ připomněla význam PEN klubu jeho místopředsedkyně Markéta Hejkalová.

Český PEN klub je součástí mezinárodní sítě PEN klubů. Trvale sleduje osudy pronásledovaných spisovatelů po celém světě a ve spojení s výborem pro vězněné spisovatele a novináře se pokouší o jejich osvobození. To se mu v minulosti několikrát podařilo.

„Píšeme protesty vládám těch států, v nichž jsou spisovatelé pronásledováni. Jde o to, že ten tlak je důležitý, protože úřady si uvědomují, že ti lidé nejsou zapomenuti, že jsou sledováni a že s nimi nemůže nakládat svévolně,“ pokračuje Hejkalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český PEN klub sdružuje přední literáty. Dnes slaví 90. narozeniny

Cílem PEN klubu je také propagace a rozvoj literatury a v mezinárodním měřítku. Nejde jen o hovory u sklenky vína, ale o obohacování národní literatury a její propojení se zahraničním prostřednictvím překladů.

Literatury si PEN klub cení natolik, že významným osobnostem každé dva roky uděluje Cenu PEN klubu. Letos ji získal nakladatel Josef Vinklát. Za posledních třicet let vydal desítky souborů grafik a básnických textů.

„Začalo to tak, že jsem přátelům, kteří měli životní jubileum, dal grafiky jako dárek. Oslovil jsem několik grafiků, k tomu nějakého básníka, nebo sám vybral blahopřání,“ říká Josef Vinklát.

Český PEN klub sdružuje přední spisovatele, básníky, literární badatele, překladatele a nakladatele. Dnes má 180 členů. Sedmnáct z nich žije trvale v zahraničí.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme