Příběhy o Ivanu Jirousovi vyšly jako komiks. Vypráví Čuňas, kreslí Cingroš

Ivanu Martinu Jirousovi nikdo neřekl jinak než Magor. Básník, spisovatel a legenda českého undergroundu budila pozornost až do své smrti. Teď se Magor dostal i na stránky komiksu. Za knihou nazvanou Legendy o Magorovi I. stojí jeho dlouholetý přítel František Stárek zvaný Čuňas a kreslíř Marian Cingroš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komiks Legendy o Magorovi I.

Komiks Legendy o Magorovi I. | Foto: Franta Stárek Čuňas, Marian Cingroš

Magorových knih i knih o Magorovi je v knihkupectvích celá řada. Teď poprvé k nim ale přibyl komiks.

Pro úplně jinou formu vzpomínky na kultovní postavu Ivana Martina Jirouse se rozhodl František Stárek Čuňas. O tom, že by měl historky svého přítele vyprávět i obrazem, vůbec nezapochyboval.

„Vyprávím tyto příběhy vždycky v hospodách kolem stolu. A než bych v hospodě popisoval, kdo jak vypadá a kdo jak se tam chová, tak je lepší, když se to tam nakreslí. Je to žánr, který je lidem z hospody nejlépe přístupný,“ říká Stárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběhy o Ivanu Jirousovi vyjdou ve formě komiksu. Napsal František Stárek Čuňas a nakreslil Marian Cingroš. Natáčela Klára Fleyberková

Pro spolupráci si vybral svého přítele, kreslíře Mariana Cingroše.

„Je to jeho první komiks, nicméně jsem s ním naprosto spokojený. S nikým jiným bych do toho nešel, protože mimo to, že umí bezvadně kreslit, tak má i invenci, co se týče dopracování do detailů, o kterých já tam mluvím,“ dodává Stárek.

Přestože Cingroš kreslil reálnou postavu, kterou mnozí dobře znají a někteří pamatují, tak měl prý v tvorbě volnou ruku a práci s Františkem Stárkem si pochvaluje.

„Myslím, že ta spolupráce probíhala v tom, že jsme se často vídali. Já jsem mu to přinesl nebo mu poslal PDF, jak obrázek nebo scéna vypadá. Část se odehrává v Americe, tak říkal, ať si najdu ten hotel, jak vypadá. Pomocí Street Walkeru jsem si našel ten hotel, a pak jsem ho nakreslil,“ přibližuje Cingroš.

Autoři už chystají pokračovaní

Jejich společná kniha je označená jako první díl a podle Františka Stárka Čuňase opravdu nezůstane jen u něj.

„Další legendy už mám vymyšlené, které budou. Například o tom, jak Magor umyl nádobí křečkem. Ty příběhy se už mezi známými tradují a připadalo mi, že by bylo dobře, aby se šířily nejen ústní cestou, ale i obrazově,“ vysvětluje Cingroš.

Legendy o Magorovi by podle jejich tvůrců měly vycházet alespoň dvakrát ročně.

Komiks Legendy o Magorovi I. | Foto: Franta Stárek Čuňas Marian Cingroš

Klára Vičíková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme