Pulitzerovu cenu získal za veřejnou službu regionální deník The Post and Courier

Letošní Pulitzerovu cenu získal v kategorii veřejná služba regionální deník The Post and Courier z Jižní Karolíny. A to za sérii článků o domácím násilí, ke kterému ve státě dochází. Prestižní ceny každoročně udílí Kolumbijská univerzita v New Yorku. Porotci rozdělili celkem 22 ocenění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Redakce regionálního deníku The Post and Courier oslavuje zisk Pulitzerovy ceny za službu veřejnosti

Redakce regionálního deníku The Post and Courier oslavuje zisk Pulitzerovy ceny za službu veřejnosti | Zdroj: ČTK

Ocenění v hlavní kategorii vynesla jihokarolínskému listu série textů nazvaná „Dokud nás smrt nerozdělí“, v níž autoři hledali odpověď na otázku, proč právě jejich stát patří mezi ty, kde umírá v důsledku domácího násilí nejvíce žen v USA.

New York Times pak má hned tři nové nositele Pulitzerovy ceny, a to v kategoriích investigativní zpravodajství, mezinárodní zpravodajství a popisná fotografie.

Investigativní reportáž mapovala vliv lobbistů na americké kongresmany a justici, zbylé dvě ceny si nejznámější newyorský deník odnesl za popis šíření epidemie eboly v zemích západní Afriky.

Cenu za investigativní reportáž získal také tým deníku Wall Street Journal. List St Louis Post-Dispatch porotci ocenili za fotografické přiblížení nepokojů ve městě Ferguson. Seattle Times získal ocenění v kategorii aktuální zpravodajství pro své digitální pokrytí sesuvu půdy ve státě Washington, který zabil 43 lidí.

Literární kategorii ovládl 41letý Doerr se svým druhým románem All the Light We Cannot See (Všechno to světlo, které nevidíme) z roku 2014.

Porota na knize zachycující dobu druhé světové války ocenila mimo jiné to, že popisuje paralelní příběhy slepé francouzské dívky a mladého německého vojáka a „odhaluje lidskou přirozenost a dvojznačnou moc technologií“.

Soutěžních kategorií Pulitzerovy ceny je celkem 21, 14 z nich novinářských. Největší lesk má tradičně žurnalistika a beletrie. V každé kategorii dostane vítěz 10 tisíc dolarů. Výjimkou je hlavní kategorie za službu veřejnosti, která je oceněna zlatou medailí.

V novinářských kategoriích bývají vyznamenané nejen osobnosti, ale i celé redakce novin, které tím získávají kýženou pozornost v době obrovské konkurence a zápasu ekonomické přežití. Od loňského roku se navíc o cenu mohou ucházet i magazíny a jejich webové stránky. Podmínkou je, že musí publikovat alespoň jednou týdně.

Například loni získal Pulitzerovu cenu deník the Guardian a Washington Post za sérii reportáží o rozsáhlém a kontroverzním špionážním programu americké tajné služby NSA.

Oba deníky cenu dostaly v kategorii veřejné služby za to, že vyvolaly širokou debatu o vládním špehování občanů. Jeden kongresman označil loňské vyznamenání novinářů za zveřejnění úniků tajných zpravodajských informací slovem ostuda.

Daniel Berehulak, fotograf na volné noze, který získal Pulitzerovu cenu 2015 | Foto: Reuters

„Představitelé Obamovy administrativy považují naši práci za protizákonnou. Domnívám se ale, že novinář oponující představitelům moci musí počítat s tím, že tito lidé vás nebudou mít moc rádi. Mě osobně to neobtěžuje, naopak to vnímám jako zadostiučinění,“ reagoval tehdy jeden z oceněných, známý reportér Glen Greenwald.

Komise Pulitzerovy ceny ale není jednostranně kritická jen vůči vlastní, americké vládě. Agentura Reuters loni získala Pulitzerovu cenu za mezinárodní reportáže o přehlížené perzekuci muslimské menšiny v Barmě.

Pulitzerovu cenu v kategorii beletrie získali v minulosti například Ernest Hemingway za román Stařec a moře nebo John Steinbeck za knihu Hrozny Hněvu. V novější době získali cenu Philip Roth za román Americká Idyla (1998) nebo Cormack McCarthy, autor depresivního literárního příběhu Cesta (2007).

Pulitzerova cena | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, ČTK, ČRo, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme