S Hitlerovými projevy by se lidé měli umět vypořádat, říká expert na extremismus

S projevy nacistického vůdce Adolfa Hitlera by se dnes lidé měli umět vypořádat. Myslí si to odborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš. Podle něj mohou mít projevy i přesah do současnosti. Poukázal třeba na to, jak Hitler mluvil o míru, zatímco připravoval válku. Knihou se dnes zabýval soud v Brně, ne však kvůli slovům nacistického vůdce, ale kvůli kontroverzním textům, kterými ji opatřili její vydavatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adolf Hitler zdraví Paula von Hindenburga v Postupimi 21. března 1933

Adolf Hitler zdraví Paula von Hindenburga v Postupimi 21. března 1933 | Foto: CC BY-SA 3.0 DE, Bundesarchiv, Bild 183-S38324

Pane Mareši, souhlasíte s žalobcem, že doprovodné slovo obžalovaných mužů se snaží propagovat nacismus a vykreslit Adolfa Hitlera jako jinou historickou postavu, než kterou byl ve skutečnosti?

Na to je složitá odpověď. Tam je celá řada takových různých mezititulků a komentářů, kde není třeba úplně jasné, zda to je původní slovo Adolfa Hitlera, nebo současný komentář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontroverzní knize Hitlerových projevů mluvila moderátorka ČRo Veronika Sedláčková s odborníkem na extremismus Miroslavem Marešem

Rozhodně to není prvoplánově kniha, která by systematicky oslavovala Hitlera, spíš se tam objevují přesné pasáže Hitlerových projevů, které jsou doplněny určitými kontroverzními mezititulky. Rozhodně je to případ kontroverzní, není to nějaká prvoplánová propagace.

A je možné říct, že zmíněná kniha Hitlerových projevů zapadá do stylu, kterým soudobá neonacistická scéna tuhle ideologii podsouvá širším vrstvám obyvatelstva?

To je opět složité, protože se rozhodně nejedná o nějaké typické lidi z nějakého subkulturního neonacistického prostředí. Může tam být individuální vazba na některé radikální kruhy Sudetoněmeckého krajanského sdružení, ale nejsou to lidé, kteří by se primárně profilovali jako součást nějakého neonacistického prostředí.

Před brněnským městským soudem stanuli tři muži obžalovaní z propagace nacismu. Státní zástupce viní Pavla Kamase, Lukáše Nováka a Stanislava Beera, kteří v roce 2012 vydali knižně projevy Adolfa Hitlera, že jejich předmluvy a mezititulky vyznívají jako souhlas s myšlenkami nacistického vůdce. Vykreslují ho prý jako muže, který měl v úctě český národ a nestál o civilní oběti. Vydavatelé se brání, že jejich cílem nebylo šířit nacistickou ideologii, ale na knize vydělat, protože Hitlerovo jméno je prý lepší značka než Coca-cola.

Myslíte si, že tato kniha nebo jí podobné mohou být nebezpečné v tom smyslu, že propagují myšlenky, které jsou zakázané, nacistickou ideologii?

Tak ono se přece jen jedná o přetisk historických projevů a domnívám se, že by vzdělaní občané měli znát historické reálie nacismu a měli by se i s takovými knihami umět vypořádat. A dokonce tam může být paradoxní, že když se podíváme na to, jak třeba Hitler mluvil o míru a srovnáme to s tím, jak ve skutečnosti připravoval válku, tak to má i určité přesahy do současnosti.

Takže si myslím, že kniha sama o sobě zas až tak velké nebezpečí nepředstavuje – může třeba někoho utvrdit v jeho názorech, ale nemyslím si, že by třeba měla šanci získat nějaké nové lidi pro podporu neonacismu.

Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme