V tunelu mezi Karlínem a Žižkovem přednášelo své verše dvanáct českých básníků

Do tunelu mezi pražským Karlínem a Žižkovem včera přišly dvě stovky diváků. Významní čeští básníci jim tam v rámci akce Básníci v tunelu přednášeli své verše. Chtěli tak propojit dvě bývalé dělnické čtvrti, ve kterých kdysi žili slavní čeští básníci. Vítězslav Nezval v Karlíně a Jaroslav Seifert na Žižkově. Organizátoři si myslí, že kdyby byl pod Vítkovem už tehdy vykopaný tunel, oba básníci by si v něm navzájem recitovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejlepší české básně 2014

Nejlepší české básně 2014 | Foto: nakladatelství Host

Básník Petr Hruška stojí na židli a důrazným hlasem čte své verše. Diváci kolem něj v jednom místě téměř ucpali třísetmetrový tunel. Shora přichází zpívající chodec. Recitace se začíná propojovat s reálným životem v tunelu.

Na nápad propojit obě čtvrti básněmi přišel básník Bogdan Trojak a kavárník Ondřej Kobza. Pro něj je to šance, jak z vykachlíčkovaného tunelu vytvořit útulné a bezpečné místo.

„Doufáme, že je to jen začátek dalších akcí, protože tady projde asi 8 tisíc lidí denně a občas se třeba v noci i bojí.“

Recitovat se začalo v karlínské části tunelu. Každých dvacet metrů vystoupil jiný básník. Na své verše dostal pět minut. Návštěvnice happeningu Anna Kadeřábková má poezii ráda. Přesto ji akce překvapila.

„Krásné, je to určitě originální, bezprostřední.“

Večer za účasti diváků, procházejících chodců a projíždějících cyklistů trval asi hodinu. Někteří z nich ho pak společně s básníky zakončili v jedné žižkovské hospodě.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme