Ve Francii vyvolal polemiku román o vítězství islámské strany ve volbách

Ve Francii dnes vyšla kniha, o níž se hojně mluvilo ještě dříve, než se vůbec objevila na pultech knihkupectví. Román Michela Houellebecqa pojednává o Francii ovládané islamisty – kandidát fiktivní strany Muslimské bratrství porazí ve volbách Marine Le Penovou a stane se francouzským prezidentem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq | Foto: Festival spisovatelů Praha

Román se dostal na titulní strany francouzských deníků, autora zvou do hlavních zpravodajských relací a Francouzi vedou nekonečné debaty o tom, co tato kniha vlastně znamená pro společnost. Michel Houellebecq trefil do černého. Větší mediální pozornost si pro svou knihu Podrobení asi ani nemohl přát.

V románu se Francie stane v roce 2022 islámskou zemí a nový prezident, který je předsedou vítězné strany Muslimské bratrství, jmenuje premiérem Françoise Bayrou, což je reálný politik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co si o Houellebecqově nové kontroverzní knize myslí Francouzi, zjišťoval zpravodaj Jan Šmíd

Vítězná strana pak omezí vzdělávání dívek a všichni učitelé musí konvertovat k islámu.

„Vím, že nakladatel očekává velký zájem a náklad se pohybuje kolem 150 tisíc výtisků, což je velmi vysoké číslo a je to neobvyklé. Autor je ve Francii velmi známý, patří mezi nejpopulárnější spisovatele současnosti, ale já ho moc rád nemám. Raději si přečtu něco jiného, než je tato kniha, téma mě stejně moc nezajímá. Pro mě je Houellebecq spisovatelem, kterého je módní číst, ale nic víc,“ tvrdí vysokoškolský učitel z Paříže.

Mluví se i o zfilmování

„Nečtu jeho knihy, nezajímají mě, ale jeho romány mě zase nepohoršují. Je to pouhá fikce,“ upozorňuje Michele, která pracuje v reklamní agentuře. Studentka Sorbonny je zase přesvědčena o tom, že se o knize bude mluvit ještě dlouho:

„Je pravda, že tato kniha vyvolá velkou polemiku. Myslím, že to, co se kolem ní děje, mě přinutí, abych si ji nakonec koupila. Co se islamismu týče, tak to je velmi zajímavé a v současné době aktuální téma. Autor si vybral dobře.“

Samotný Houellebecq tvrdí, že nechtěl provokovat, prý pouze urychluje historii. Islám už dříve nazval nejhloupějším náboženstvím a dodal, že tento výrok je spíše důsledkem opovržení než nenávisti.

Očekává se, že se novinka od držitele prestižní Goncourtovy ceny stane bestsellerem. V den jejího vydání se už mluví o tom, že by mohla být i zfilmována.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme