Velký knižní čtvrtek představí i novou knihu Petry Soukupové Pod sněhem

Petra Soukupová už stihla vystudovat scenáristiku, vydat čtyři knihy pro děti a dospělé nebo třeba porodit dceru. Za svoje prózy navíc sbírá jednu cenu za druhou. Hned za svou prvotinu K moři získala Cenu Jiřího Ortena a její povídky Zmizet se v Magnesii Liteře staly knihou roku 2010. Teď mladá autorka vydává nový text. Jmenuje se Pod sněhem a spolu s řadou dalších titulů vychází právě dnes, tedy na tradiční Velký knižní čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Soukupová

Petra Soukupová | Foto: Martina Pavloušková

I v nové knize se Petra Soukupová zabývá tématem rodinných vztahů. Většina příběhu v románu se ale odehrává během jednoho dne.

„Tahle kniha, ačkoli je o rodinných vztazích, tak je trochu jiná v tom, že tady jsou hrdinky čtyři dospělé ženy – matka a tři dcery. I té nejmladší je ale 27,“ popsala autorka, co její novou knihu odlišuje od předešlých.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové knize Petry Soukupové Pod sněhem si se spisovatelkou povídala Klára Fleyberková

„Necítím se dost vzdělaná a s přehledem na to, abych mohla psát o společenských problémech. Vlastně si stejně myslím, že důležitější jsou bližší vztahy, než abych řešila dobu, v které žijeme,“ zdůvodnila, proč se tématu opakovaně věnuje.

Při vytváření příběhů svých postav vychází jen omezeně z vlastních zkušeností. „Dost si toho vymýšlím a mám talent si představovat, co někteří lidé zažívají, byť jsem to sama nezažila. Existují ale i věci, které si beru ze skutečnosti.“

Nejedná se prý ale o celé postavy, spíše o jejich určité rysy. „Není to ale tak, že bych psala o svém životě, o sobě nebo se potřebovala z něčeho vypisovat,“ dodala.

Vystudovaná scenáristika podle Petry Soukupové na její psaní vliv nemá. „To, jak píšu knihy, je moje vidění světa. To, že je to hodně obrazové a tak, se mi spíš hodí pro scenáristiku, než že by to bylo naopak, že by mě scenáristika naučila tento pohled.“

Detektivky, sci-fi i dětské knížky. Velký knižní čtvrtek přináší na trh 15 novinek

Číst článek

Spisovatelka ve svých knížkách často používá i hovorovou češtinu. „Je mi bližší, žiju v Praze, a ne na Moravě. Pro mě je to běžný jazyk, kterým přemýšlím, tak v něm musí přemýšlet i moje postavy,“ vysvětlila.

Do psaní ničeho dalšího se zatím nevrhla, mezi jednotlivými díly si dává pauzu. „Dělám spoustu jiných věcí, další knihu ale začnu psát až třeba příští rok,“ popsala Petra Soukupová své plány.

Velký knižní čtvrtek kromě knihy Pod sněhem nabídne dalších čtrnáct novinek. Mezi nimi třeba dětskou knihu Američanky Lois Lowryové Spočítej hvězdy nebo historickou publikaci Jiřího Padevěta o násilnostech nacistů páchaných na civilním obyvatelstvu v roce 1945.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme