Vydavatel odmítl platit 'nemorální' tantiémy za knihu o Goebbelsovi

Německý soud dnes rozsudek ohledně biografie nacistického ministra veřejného osvícení a propagandy Josepha Goebbelse nevynesl a vyžádal si další důkazy. Ve sporu jde o peníze. Soud by měl určit, zda vydavatel knihy musí dát podíl z prodeje knihy i správkyni Goebbelsovy pozůstalosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Goebbels promlouvá k novým spoluobčanům v Liberci, podzim 1938 / Goebbels addresses his new fellow citizens in Liberec (Reichenberg), autumn 1938

Goebbels promlouvá k novým spoluobčanům v Liberci, podzim 1938 / Goebbels addresses his new fellow citizens in Liberec (Reichenberg), autumn 1938 | Foto: Radioservis, převzato z knihy D. Vaughan: Bitva o vlny

Biografie, která vyšla v roce 2010, mimo jiné čerpá z Goebbelsova deníku a i z něj cituje.

To se nelíbilo správkyni Goebbelsovy pozůstalosti – mimochodem dceři Hitlerova ministra ekonomiky Hjalmara Schachta – která za to chtěla zaplatit.

Vydavatel, aby neohrozil prodej už vytištěné knihy, s ní sepsal smlouvu, podle které měla správkyně pozůstalosti získat tantiémy, tedy podíl z každého prodaného výtisku. Smlouvu však nedodržel a dokonce řekl, že ani nikdy neměl v úmyslu ji plnit.

Zdůvodňuje to tím, že mu připadá nemorální vyplácet peníze držitelům pozůstalosti nacistického zločince.

Smlouva byla podle vydavatele v rozporu s dobrými mravy, a tak ji považoval od začátku za neplatnou. Ještě před dnešním jednáním řekl, že k zaplacení ho může donutit pouze soud.

Soud nyní požaduje, aby vydavatel dokázal, kolik si prodejem knihy vydělal. To naznačuje, že by se mohl přiklonit k tomu, aby správkyně pozůstalosti nějaký podíl ze zisku dostala. Právní zástupce vydavatelů už varoval, že se v takovém případě odvolá.

Peníze za Mein Kampf dostala charita

Částka zřejmě není to rozhodující. Držitelé práv k pozůstalosti škodu vyčíslili na 6507 eur a 87 centů, tedy necelých 180 tisíc korun. Pro společnost, jako je Random House, která má celosvětově roční obrat okolo dvou miliard eur, to je zanedbatelná částka. Zdá se tedy, že jde spíš o princip.

Random House už v minulosti problém týkající se díla předního nacisty řešil. Bylo to v roce 2001 a šlo o tantiémy z Hitlerovy knihy Mein Kampf.

Tehdy však byl problém opačný, nikdo je totiž nechtěl. Všem totiž přišlo, že jsou to krvavé peníze. Ani vydavatel si tento zisk nechtěl ponechat a nakonec raději všechny peníze dal na charitu.

V tomto případě obžaloba takový kompromis odmítla. Goebbelsovi dědici chtějí peníze pro sebe.

Na jejich straně je i rozhodnutí německého soudu z roku 1985, který Goebbelsovu pozůstalost uznal jako oprávněnou k pobírání tantiém z jeho díla. A doposud ostatní vydavatelé platili.

Ondřej Bouda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme