Vzácná bible nalezená při domovní prohlídce stále nemá majitele, vlastnictví zatím nikdo neprokázal

Je to svazek, který by mohl být ozdobou každé knihovny. A to nejen soukromé, ale své čestné místo by určitě našel i na policích řady odborných institucí. Vzácnou bibli z konce 17. století našli olomoučtí policisté před časem ve skladu s kradenými věcmi. Přestože se přihlásilo několik zájemců, žádný z nich věrohodně neprokázal vlastnictví knihy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha, rukopis (ilustrační foto)

Kniha, rukopis (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Bible, která byla vytištěna v roce 1684 v Norimberku, je vázáná v kůži a proti otevření ji zajišťují dvě postranní železné přezky. „Něco ta kniha váží, vždyť i její rozměry jsou impozantní,“ říká mluvčí prostějovských policistů František Kořínek, když pokládá vzácný svazek na stůl.

Policisté starou bibli našli náhodou při jedné z domovních prohlídek. „Nečekali jsme, že tam knihu najdeme, nicméně byla zajištěna a pachatel přiznal, že se jedná o knihu z trestné činnosti, tedy že ji odcizil,“ doplňuje Kořínek.

To, že je kniha vzácná, potvrdil policistům Rostislav Krušínský z olomoucké vědecké knihovny. „Je v poměrně dobrém stavu, má zachovalý knižní blok. V Česku jsou nějaké dochovány, ale jsou to spíš kusy. Cena by se mohla vyšplhat na přibližně 10 tisíc korun,“ popisuje.

O vzácný svazek už projevilo zájem několik sběratelů, a dokonce i institucí. Najít pravého majitele ale pro policii nebude podle Krušínského jednoduché. „Kniha nemá žádné vlastnické značky, takže policisté budou mít těžké prokázat, že někomu patří, nebo naopak vyvrátit, že někomu nepatří,“ přiznává.

Kořínek doplnil, že pokud se nenajde někdo, kdo věrohodně prokáže, že je majitelem knihy, nebo bude více zájemců a záležitost bude sporná, ve věci by pak rozhodl občanskoprávní soud. Pokud se do půl roku nepovede policistům právoplatného majitele najít, propadne vzácná bible státu.

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme