Zemřel Ladislav Horáček, zakladatel nakladatelství Paseka

V 68 letech zemřel nakladatel Ladislav Horáček. Nakladatelství Paseka založil hned po listopadové revoluci v prosinci 1989 a stal se tak jedním z prvních soukromých nakladatelů v Čechách. Proslul tím, že vydával knihy v dobré vazbě a na kvalitním papíře. V roce 2014 získala Paseka za Velké dějiny zemí Koruny české Magnesii Literu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha. Ilustrační foto.

Kniha. Ilustrační foto. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Propojoval odbornou profesionální nakladatelskou erudici s určitou extravagancí, což mělo možná základ i v jeho zálibě v Josefu Váchalovi. On vždycky říkal, že chce vydávat knížky jinak než ostatní, že chce vést nakladatelství jinak než ostatní. To se mu zcela jistě podařilo,“ vzpomíná na Ladislava Horáčka šéfredaktor Paseky Jakub Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle literárního kritika Pavla Mandyse byl zakladatel nakladatelství Paseka Ladislav Horáček mix vizionáře a praktika

„On se snažil po sobě nechat něco, co tu zůstane dlouhodobě. Dá se říct, že byl mix vizionáře a praktika. Měl velké plány. Například Velké dějiny zemí Koruny české, to je edice, kterou měl vydat za pět let, a trvalo to mnohem déle. On přesto vytrval, a přesto to dotáhnul do konce,“ vypráví literární kritik Pavel Mandys.

„To zdaleka není v českém nakladatelském byznyse běžné. Spíš se stává, že když plány nevyjdou tak, jak si nakladatelé představovali z počátku, v tichosti svůj plán opustí. To Horáček ne, on opravdu vždy plán naplnil, když ho měl,“ doplňuje.

Podle Mandyse se specializoval na velké věci. Cílevědomě se také věnoval Váchalovi, který byl jeho celoživotní láska.

„Opět se tady projevuje i to, že byl schopný obchodník, protože tu svou lásku dokázal prodat českým čtenářům. První titul Paseky byl Váchalův Krvavý román, tehdy to byl velký hit, prodalo se několik desítek tisíc,“ uvádí Mandys.

Podle něj byl Horáček především člověk zapálený pro knihy. „Vždy v něm byl ten entusiasmus toho člověka, který dělá dobré a hezké knihy a je na to patřičně hrdý. Což si myslím, že občas těm mladším ročníkům českých nakladatelů chybí,“ dodává literární kritik Mandys.

 

Ladislav Horáček (* 17. června 1947 † 21. července 2015)

Posted by Nakladatelství Paseka on 21. červenec 2015

Tituly vydávané nakladatelstvím Paseka se pravidelně umisťují v literárních soutěžích i soutěžích o nejkrásnější knihy. Mezi nejvýznamnější počiny patří zmiňované mnohasvazkové Velké dějiny zemí Koruny české, Spisy Vladimíra Holana nebo dílo Vladimira Nabokova. Sám Ladislav Horáček v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že udržet nakladatelství je vlastně zázrak:

„My jsme nikdo nežili na vysoké noze, všichni jsme se uskromnili. Chtěli jsme zkrátka něco udělat. Já si myslím, že když člověk po sobě někde nechá hromadu peněz, k ničemu to není. Je potřeba ty peníze umět utratit a utratit je za smysluplné věci.“

Lucie Malušková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme