Zemřel nobelista Walcott. Inspiroval se Homérem, psal i básně o kolonizaci Západní Indie

Nositel Nobelovy ceny za literaturu Derek Walcott ve věku 87 let podlehl dlouhé nemoci. Básník a spisovatel původem z ostrova Svatá Lucie v Karibiku vydal řadu sbírek, jeho nejznámější dílem je ale pravděpodobně epická báseň Omeros inspirovaná tvorbou Homéra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Básník Derek Walcott na snímku z roku 2014

Básník Derek Walcott na snímku z roku 2014 | Zdroj: ČTK

Jeho tvorbu ovlivnila historie evropské kolonializace západoindické kultury. Západní Indie je historické pojmenování pro bahamské souostroví a antilské ostrovy, mezi něž se řadí i Svatá Lucie, kde se Walcott v roce 1930 narodil. Mezi Walcottovými předky najdeme i otroky.

Psal hlavně v angličtině, hlásil se k anglické básnické tradici, ale symbolika a imaginace čerpá z Walcottova vnitřního světa a karibských kořenů.

Napsal řadu sbírek, mimo jiné V zelené noci, Mořské hrozny, Věštec, Bílé volavky či Rozmařilec.

Nobelovu cenu dostal v roce 1992 za „poetické dílo neobyčejné zářivosti opírající se o historickou vizi, která vychází z multikulturní angažovanosti“. Před několika lety získal také básnické ocenění T. S. Eliota.

V roce 2011 byl hvězdou Festivalu spisovatelů Praha. Walcott zemřel po dlouhé nemoci ve svém domě v Karibiku ve věku 87 let.

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme