Zemřel spisovatel Ivan Landsmann. Autorovi knihy Pestré vrstvy bylo 68 let

Ivan Landsmann, český spisovatel, autor oceňované knihy Pestré vrstvy o hornickém životě v komunistickém Československu, zemřel v pátek ve věku 68 let. Zprávu o jeho úmrtí na svém facebookovém profilu zveřejnil ostravský herec Přemysl Bureš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Landsmann, český spisovatel

Ivan Landsmann, český spisovatel | Zdroj: ČTK

„Brácha odešel, dnes zemřel Ivan Landsmann. Předák, spisovatel a především velký člověk,“ uvedl Bureš. Informaci zachytil i ostravský básník Petr Hruška. „Moc to bolí. Byl to výborný člověk. Skvělý spisovatel,“ řekl Hruška, který s Landsmannem v Burešově ostravském klubu dvakrát pořádal literární večer.

Landsmann se v roce 1949 narodil v Novém Jičíně. Původně pracoval jako horník a jeho zážitky se odrazily v jeho knihách, které jsou z velké části autobiografické. Jejich postavy mluví autentickým ostravským dialektem a hornickým slangem.

V hornictví pracoval Landsmann téměř dvě desetiletí, nejprve jako horník, pak jako předák vedl geologický průzkumu. V létě 1985 se pokusil emigrovat do Kanady. Zemi ale musel opustit. Při mezipřistání v Amsterodamu požádal o politický azyl tamní úřady. Tam se pak seznámil s Jaroslavem Hutkou.

Psát začal už během pobytu v Kanadě. Traduje se, že při získání azylu mu pomohl Josef Škvorecký, který ho v dopise nizozemským úřadům označil za předního českého spisovatele. V cizině Landsmann žil do roku 2001.

Autobiografická próza Pestré vrstvy je první napsanou a vydanou Landsmannovou knihou. Její rukopis byl dokončen v červnu 1986, ale kniha vyšla až po 13 letech od svého vzniku v roce 1999 v nakladatelství Torst. Ve stejném roce zvítězila v prestižní anketě Lidových novin o nejlepší knihu roku.

„V první části se vrací do doby před emigrací a s použitím hornické mluvy zachycuje autenticky život na šachtě v ocelovém srdci komunistického Československa. V druhé části popisuje svou emigraci do Kanady a posléze krušné chvíle následující po příjezdu do Holandska,“ uvádí Wikipedie. V Divadle Petra Bezruče vznikla i stejnojmenná divadelní hra, která v roce 2011 získala Cena Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo. Herci pak v areálu Dolu Hlubina natočili i filmovou verzi.

Následovaly další tři knihy Fotr (2000), Vězení na svobodě (2002) a Šestý smysl (2008). První dvě zachycují tvrdý život exulanta, poslední jeho návrat do vlasti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme