Střelba je hlavně o psychice a o klidu, říká reprezentační trenér Petr Hrdlička

Andyho Murrayho vedl Ivan Lendl, Novaka Djokoviće trénuje Boris Becker. Móda tzv. superkoučů ale nezasáhla v posledních letech jen tenis. Sportovnímu střelci Davidu Kosteleckému pomáhá další olympijský vítěz v trapu Petr Hrdlička.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský vítěz v trapu David Kostelecký předvádí správný střelecký postoj

Olympijský vítěz v trapu David Kostelecký předvádí správný střelecký postoj | Foto: Jan Suchan

„Nepotřebuje nějaké podrobné vedení. Je to spíše o psychice a o klidu. Kdyby byl nějaký technický problém, tak se nějak pořeší.“

Ale určitě ne v přehnaných emocích, většinu potíží řeší olympijský vítěz z Barcelony 1992 se svým nástupcem z Pekingu 2008 pěkně v klidu u kávy.

Ostatně úlohou reprezentačního trenéra ve střelbě je kromě řady byrokratických povinností právě své svěřence na závody dobře naladit. A to se Petru Hrdličkovi podle Davida Kosteleckého daří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Střelba je hlavně o psychice a o klidu, říká reprezentační trenér Petr Hrdlička

„Když jdeme na položku, kde se rozhoduje, tak řekne, abychom se z toho hlavně nepo…! To je to nejlepší, co v ten moment může trenér říct. Na technické rady není prostor, maximálně upozornit, že jdou mraky. Spíš musí závodník cítit od trenéra podporu,“ vysvětluje Kostelecký.

A to se Petru Hrdličkovi daří docílit i poměrně nevšedním způsobem.

„Petrovi se často povede na závodech usnout na židli, třeba když máme dvě hodiny prostor. A to nám dodá klid. Vidíme, že usnul, tak jsme na tom asi dobře. Že střílíme i po technické stránce dobře, to jsou klíčové momenty.“

Ty mimo jiné pomohly Davidu Kosteleckému v tomto roce vyhrát dva ze tří Světových pohárů. Ale i když se státní trenér snaží vyzařovat klid a pohodu, uvnitř klidný rozhodně není.

„Situaci prožívám zároveň s kluky, protože jsem střílel a vím, o čem to je. Když kluci minou holuba, tak to prožívám úplně stejně,“ říká Petr Hrdlička.

A stejné to pravděpodobně bude i na Evropských hrách. Přitom ještě před třemi lety měl Petr Hrdlička na starosti jen střelecký potěr. Teď se stará o svého bývalého parťáka z národního týmu a olympijského vítěze.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme